FOTO/ Kulturni centar često posjećivala i Grabar Kitarović

Zašto bh. konzulat u Chicagu ima rezervisan sto na ustaškom derneku: Slave koljače, trešti Thompson...

Front20.02.19, 11:57h

Zašto bh. konzulat u Chicagu ima rezervisan sto na ustaškom derneku: Slave koljače, trešti Thompson...
Jedan od zabavnijih detalja na fotografijama iz CCCC-a koje Index objavljuje, svakako je i jedan od stolova u prostoru u kojem trešti ustaška glazba koji je rezerviran, kako piše, za konzulat BiH u Chicagu

 

“Hrvatski kulturni centar Chicaga je neprofitna organizacija koja služi hrvatsku zajednicu u Chicagu i okolici od 1974. godine. Naša trajna misija je promocija hrvatske kulture i naslijeđa, kroz podršku kulturnim, vjerskim, obrazovnim, sportskim i društvenim organizacijama i događajima”, navodi se na službenim stranicama Croatian Cultural Centera Chicago (skraćeno: četiri C ili CCCC).

 

Kako to zna izgledati u praksi, Index.hr je saznao zahvaljujući čitatelju koji nam se javio sa zanimljivim fotografijama i videosnimkom svojeg iskustva u CCCC-u.

 

Istaknuto mjesto za portret Ante Pavelića, odmah pored portreta Franje Tuđmana

 

Naime, čitatelj Indexa je išao gledati finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u nogometu između hrvatske i francuske reprezentacije u CCCC, u kojemu je bilo organizirano zajedničko gledanje i zabava tim povodom, te se šokirao kada je u prostorijama CCCC-a naletio i na - portret ustaškog poglavnika i notornog zločinca Ante Pavelića.

 

ante-pavelic-hrvatski-kulturni-centar-chicago

 

Pavelićev portret se nalazi na istaknutom mjestu u velikoj dvorani CCCC-a, odmah uz portret prvog predsjednika RH Franje Tuđmana. Indexov čitatelj kaže i da je dodatno bio šokiran kada su u CCCC-u nakon finala SP-a počeli puštati pjesme s YouTubea uz koje su mnogi zagrljeni zaplesali, a to su bili notorni ustaški hitovi kao što su “Jure i Boban” te “Jasenovac i Gradiška Stara”. Podsjetimo, potonja pjesma slavi ustaške zločine u logorima smrti na teritoriju kvislinške NDH.

 

Nakon pjesme koja slavi ustaške koljače, puštaju Thompsona

 

Kao što se može vidjeti na OVOM videosnimku, posjetitelji CCCC-a su većinom odjeveni u dresove nogometne reprezentacije, mašu zastavama i oduševljeno pjevaju ustaške pjesme. Neki nose i majice na kojima piše “PROUD TO BE CROAT”. Nakon što završi pjesma koja slavi ustaške koljače Juru Francetića i Rafaela Bobana, zabava se nastavlja, logično, uz pjesmu Marka Perkovića Thompsona “Ne varaj me”.


Jedan od zabavnijih detalja na fotografijama iz CCCC-a koje Index objavljuje, svakako je i jedan od stolova u prostoru u kojem trešti ustaška glazba koji je rezerviran, kako piše, za konzulat BiH u Chicagu.

 

konzulat-bih-chicago-rezervacija

 

Kolinda o centru s Pavelićevim portretom: Ove ljude ovdje smatram svojom obitelji

 

Vrijedi napomenuti kako je ovaj Hrvatski kulturni centar početkom 2016. posjetila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kolinda je tada za HTV rekla kako je često dolazila u Chicago među ovu zajednicu i dok je bila veleposlanica Hrvatske u SAD-u.

 

“Došli smo ovamo kao među prijatelje, među obitelj. Ove ljude ovdje smatram svojom obitelji, kao, uostalom, cijelu našu hrvatsku zajednicu”, izjavila je tada, i to baš u dvorani u kojoj inače visi portret Ante Pavelića. Nije poznato je li Pavelićev portret - koji je u umjetničkom smislu ispao bolji od Tuđmanovog koji mu je u blizini - tada bio uklonjen ili se Kolinda pod njime družila s hrvatskom dijasporom.

 

kolinda-grabar-kitarovic-chicago

 

Hrvatski kulturni centar nije htio odgovoriti na Indexov upit

 

Stoga smo se upitom obratili CCCC-u, no ni nakon nekoliko dana i podsjećanja, nisu nam ništa odgovorili. Pitali smo ih zašto u svojim prostorijama drže portret Ante Pavelića i je li on bio izložen i kada je Kolinda posjećivala njihov centar. Ako dobijemo njihovo očitovanje, objavit ćemo ga. Upitom smo se obratili i Uredu predsjednice jer nas je zanimalo je li Kolinda Grabar-Kitarović vidjela Pavelićev portret na mjestu na kojem se okuplja njezina "obitelj", a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

 

Na službenoj stranici CCCC-a piše da je predsjednik njihovog upravnog odbora od 2014. do 2015. bio stanoviti Ivan Tomić, no nije jasno je li on i dalje na čelu ovog okupljališta hrvatske dijaspore.

 

Kako će Hrvatski kulturni centar Chicago reagirati na Kolindino odricanje od ZDS-a?

 

Kolinda je, pak, u subotu na press konferenciji na Pantovčaku izjavila kako je mandat posvetila hrvatskom iseljeništvu. "Njihovo nam je znanje i iskustvo dragocjeno", izjavila je te dodala kako treba nastaviti raditi na tome da se dijaspora u većem broju počne vraćati u Hrvatsku. Koliko bi to doista gospodarski unaprijedilo Hrvatsku, kako misli Kolinda, teško je znati, no možemo definitivno računati da bismo dobili više Pavelićevih portreta istaknutih u javnosti.

 

Da Hrvatski kulturni centar Chicago nema namjeru odustati od promocije ustašluka, pokazuje i jedna od novijih objava na Facebook stranici njihovog programa Hrvatska loza. Na fotografiji se može vidjeti petero ljudi iz "tima Lika Kordun" kako oduševljeno poziraju zagrljeni s djevojkom koja na majici ima veliko slovo U.

 

Nakon što se Kolinda odrekla ustaškog pozdrava "Za dom spremni" nazvavši ga neprihvatljivim, bit će zanimljivo vidjeti hoće li opet posjetiti CCCC i hoće li opet biti oduševljeno dočekana kao svih prethodnih puta.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!