Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u PSBiH

Bh. blok se ponaša kao uvrijeđena mlada... SBB ih je gurao u sukob sa SDA, a danas se pojavljuje kao politički pobjednik

Front19.02.19, 09:36h

Bh. blok se ponaša kao uvrijeđena mlada... SBB ih je gurao u sukob sa SDA, a danas se pojavljuje kao politički pobjednik
Lahko bi to bilo kada bi mi imali koaliciju koja je jasno definisana kao programska koalicija. Međutim, danas pravite koaliciju s nekim ko ne priznaje ovu zemlju, ko ne voli ovu zemlju, ko razara ovu zemlju, ko brani interese susjednih zemalja i s njima morate praviti neku vladu, morate definisati ciljeve, ubrzati euroatlantski put BiH što je vrlo teška misija, ali to je naša stvarost, to je BiH, kaže Mehmedović

 

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine, gostujući u Novom danu na N1 govorio je o političkoj situaciji u BiH.

 

O jučerašnjem sastanku Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, Mehmedović je kazao:

 

"Jučerašnji sastanak daje nadu i ohrabrenje da će konačno doći do političkog dogovora na nivou Bosne i Hercegovine i FBiH obzirom na zaostajanje u implementaciji izbornih rezultata, a vezano je za odluku CIK-a o popuni Doma naroda FBiH. Stvorene su sve pretpostavke da se konačno realizira, odnosno implementira i popuni Dom naroda, da se konačno izabere rukovodstvo FBiH, i nakon toga Vlada FBiH. Proteklih nekoliko mjeseci bilo je mnogo oprečnih stavova i to je zauzimanje početnih pozicija za pregovore. Jučerašnji sastanak zapravo je jedno ohrabrenje u smislu da se može normalno razgovarati. Tri lidera su pokazala da mogu doći do nekog dogovora uz jasno definisanje programskih ciljeva", kazao je Mehmedović.

 

"Lahko bi to bilo kada bi mi imali koaliciju koja je jasno definisana kao programska koalicija. Međutim, danas pravite koaliciju s nekim ko ne priznaje ovu zemlju, ko ne voli ovu zemlju, ko razara ovu zemlju, ko brani interese susjednih zemalja i s njima morate praviti neku vladu, morate definisati ciljeve, ubrzati euroatlantski put BiH što je vrlo teška misija, ali to je naša stvarost, to je BiH".

 

O saradnji SDA sa HDZ-om i SNSD-om, Mehmedović je kazao:

 

"Ako postoji alternativa, ja bih volio da je znam. Dugo sam godina u politici, u Parlamentu BiH, trenutno je odnos snaga takav da vi morate sarađivati sa SNSD-om, sa HDZ-om, jer kao što je poznato, u Domu naroda BiH imat će po četiri delegata. Već imaju većinu SNSD i HDZ i nijedan zakonski projekat ne bi mogao proći ukoliko su oni van stroja. Mi smo prisiljeni na jedan partnerski odnos da gradimo Vijeće ministara i da guramo kola Bosne i Hercegovine uzbrdo. Neki minimum saradnje će se morati postići. Građani BIH tjeraju političke lidere, stranke i političare generalno da se osjeti taj bolji život u BiH, da se zaustavi val iseljavanja najmlađe generacije u BiH, da građani BiH konačno žive život dostojan čovjeka. To je jedan snažan motiv i snažna poruka kojom će građani natjerati političare da postignu kakav-takav dogovor. Moramo živjeti zajedno, usmjereni smo jedni prema drugima i nemamo alternativu", naveo je Mehmedović.

 

O Bh. bloku

 

"To su bile politikantske igre. Mogu da otvoreno, slobodno i jasno kažem da neki politički faktori koji su bili izborni gubitnici danas postaju sve više u implemenatciji izbornih rezultata politički pobjednici. Taj Bh. blok je stalno guran u sukob sa SDA, kao neće sa SDA, neće sa nacionalnim strankama. Ovo je politička stvarnost u BiH i ne možemo bježati od toga. Ovo što se dešavalo, pogotovo u FBiH, SBB je gurao u sukob Bh. blok sa SDA, i naravno danas se pojavljuje kao politički pobjednik, iako je imao vrlo loš rezultat na proteklim izborima. Danas će se morati razgovarati i sa SBB-om, odnosno blokom koji okupljaju da bi imali vladu FBiH, neku parlamentarnu većinu. To je naša stavrnost i ne možemo bježati od toga".

 

Kako je kazao, u narednim danima očekuju je razgovori sa SBB-om, A-SDA i PDA.

 

"Očigledno je da u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nedostaje nekoliko ruku da bi imali jasnu parlamentarnu većinu".

 

Kako je naveo, nema ozbiljne inicijative o promjeni Ustava BiH.

 

"Mi smo zarobljenici jednog sistema koji je takav kakav jest. To je očigledno nefunkcionalan sistem i da treba intervenisati. Međutim, nema političkih partnera koji bi na tu temu ozbiljno razgovarali. Imali smo nekoliko inicijativa za promjenu Ustava BiH, tzv. Aprilski paket koji je pao. Nakon toga nema ozbiljne političke inicijative ni sa jedne strane jer je očigledno da BiH više nije u fokusu međunarodne zajednice, SAD i velikih sila. Prepušteni smo sami sebi odnosno da pravimo dogovore sa onima koji ne žele državu BiH ni u kakvom obliku, da imaju kakvu mogućnost oni bi je razorili BiH. Ja bih bio sretniji da imamo još tih političkih faktora koji žele da preuzmu odgovornost. Vidjeli ste šta se desilo sa Bh. blokom, koji kao uvrijeđena mlada, evo ne želimo da učestvujemo, mi smo opozicija. Najlakše je danas biti opozicija, pogotovo u BiH, kada je mnogo onih koji koče. U takvoj situaciji je lahko biti opozicija. U BiH nema uopće dobre opozicije, da je ima onda bi se i pozicija drugačije ponašala. Nažalost, naši politički faktori, podijeljeni su na tri nacionalne grupacije, uvijek se postavlja pitanje tog nacionalnog interesa. U pozadini, duboko urezano stoji finansijski i lični interes pojedinaca. Mislim da BiH ima svoju šansu kao jedna građanska država BiH u kojoj će svaki pojedinac imati svoju ulogu i važnost", naveo je Mehmedović.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još