Vodič za roditelje

Batina nije iz raja izašla: Dijete možete kazniti i bez udaraca

Lifestyle18.02.19, 20:48h

Batina nije iz raja izašla: Dijete možete kazniti i bez udaraca
Udaracem vi trenutno zaustavljate dijete u nedozvoljenoj akciji, ono od svoje namjere odustaje uslijed šoka, straha ili boli

 

Ponekad se djeca ponašaju divlje i kao da “testiraju” granice izdržljivosti roditelja. Pojedini roditelji misle da tada dijete treba dobiti “nekoliko puta po guzi”, dok drugi smatraju da ove disciplinske mjere treba izbjegavati.

 

Kada su u pitanju metode kažnjavanja, posebno batine, stručnjaci savjetuju sljedeće:

 

1. Batine ne čine ništa dobro kada je u pitanju izgrađivanje samodiscipline djeteta. Dijete se usredotočuje samo na batine, a ne i na ono što ih je izazvalo. Nakon batina, dijete sigurno neće sjediti u svojoj sobi i razmišljati u stilu: “Stvarno sam loše postupio, ali sam zato nešto i naučio. Sljedeći put ću se ponašati primjereno.” Umjesto toga dijete će razmišljati na sljedeći način: “To nije fer! Ona me ne razumije. Mrzim je!”

 

2. Batine se tumače kao kazna za loš postupak, podmirivanje duga. Batine utječu na to da se u djetetu javi osjećaj krivnje, koji može biti motiv za promjenu ponašanja.

 

3. Roditelj koji posežu za batinama kao disciplinskom mjerom postaju ovisni o ovoj metodi kažnjavanja, pa se može dogoditi da oni baš sve probleme rješavaju na ovaj način.

 

5. Batine su “kamen spoticanja” na relaciji dijete-roditelj. Djeca u roditeljima vide svoje zaštitnike, vodiče kroz život. Ako roditelj često primjenjuje batine, njihov odnos se neminovno narušava.

 

6. Batine nisu djelotvorna disciplinska metoda. Udaracem vi trenutno zaustavljate dijete u nedozvoljenoj akciji, ono od svoje namjere odustaje uslijed šoka, straha ili boli. Ali većina djece ponovit će svoju pogrešku – ponekad i u toku tog istog dana, piše Ljepota i zdravlje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!