Dogovoren naredni sastanak

Završen susret Dodika, Čovića i Izetbegovića: Vlasti koje dolaze posljednjih mjeseci u institucije BiH zaposlile su više od 400 ljudi!

Front18.02.19, 17:58h

Završen susret Dodika, Čovića i Izetbegovića: Vlasti koje dolaze posljednjih mjeseci u institucije BiH zaposlile su više od 400 ljudi!
Bakir Izetbegović je kazao nakon sastanka da bi dogovor o formiranju Vijeća ministara mogao pasti za dvije do tri sedmice

 

Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović sastali su se danas u zgradi državnog Predsjedništva u Sarajevu kako bi razgovarali o formiranju vlasti, a akteri susreta su nakon ovog događaja kazali da je ''dogovoreno da se nastavi razgovarati'', prenosi Patria.

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović prvi je izašao s današnjeg sastanka. 

 

On je kazao da se razgovaralo o formiranju Vijeća ministara, ali da ništa konkretno nije dogovoreno. Naveo je da će se u narednim danima održati još nekoliko sastanaka i da će se pokušati naći rješenje. Izrazio je stav da bi to sve moglo biti završeno u narednih sedam dana.

 

Na pitanje je li razgovarano o podjeli resora, Čović je odgovorio da još nije, da su želje različite i da bi već na idućem sastanku o tome mogli govoriti.

 

Milorad Dodik rekao je da se radilo o neformalnom sastanku, na kojem nije bilo konkretnog dogovora.

 

- Mi iz SNSD-a smatramo da smo nezaobilazan faktor s obzirom na kapacitet koji imamo. Koliko vidim, nema protivljenja da predsjedavajući Vijeća ministara bude Srbin i da to bude ono ime koje smo ranije spominjali. Što se tiče gospodina Izetbegovića, on i dalje pokušava riješiti neka druga pitanja. Ja mislim da govorimo o zloupotrebama jer su vlasti koje dolaze posljednjih mjeseci u institucije BiH zaposlile više od 400 ljudi. Mislim da je to zloupotreba i da se tim pitanjem moramo baviti. Smatram da smo Vijeće ministara mogli imati prije Nove godine jer smo tada imenovali predsjedništvo Predstavničkog doma i da postoji većina - rekao je Dodik.

 

Bakir Izetbegović je kazao nakon sastanka da bi dogovor o formiranju Vijeća ministara mogao pasti za dvije do tri sedmice.

 

Na pitanje o čemu su još razgovarali na sastanku te je li bilo riječi o NATO putu BiH, Izetbegović je kazao da se nije o tome pričalo, ali da svi trebaju naći način da se ponašaju u skladu s ranijim zakonima koji su doneseni.

 

Kazao je da se govorilo o izgradnji zemlje, položaju Hrvata i Bošnjaka u RS i Srba u Federaciji BiH, te o međuljudskim odnosima, ali i smanjivanju tenzija.

 

Na pitanje kada će se održati idući sastanak, Izetbegović je kazao da će to biti vjerovatno iduće sedmice. Također je dodao da će SDA do kraja ove sedmice održati tri sastanka s predstavnicima SBB-a, PDA i A-SDA.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još