Izdržava kaznu doživotnog zatvora

Ratko Mladić se žali: Sve sam lošijeg zdravlja

Hronika18.02.19, 17:38h

Ratko Mladić se žali: Sve sam lošijeg zdravlja
On je rekao i da mu je u njegovim godinama važno da prisustvuje godišnjici i spomenu najmilijih

 

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić ponovo se požalio na loše zdravstveno stanje na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom za međunarodne tribunale u Haagu. 

 

Mladić je u obraćanju istakao kako osoblje u pritvorskoj jedinici daje medicinsku dokumentaciju na jeziku koji on ne razumije, a koju potom prevode njegovi advokati. Pojasnio je da se u medicinskoj dokumentaciji ponavlja da je njegovo stanje stabilno i nepromijenjeno. 

 

- Ja sam sve lošijeg zdravlja, a nisam ljekar da bih znao zbog čega - istakao je Mladić. 

 

On je rekao i da mu je u njegovim godinama važno da prisustvuje godišnjici i spomenu najmilijih. 

 

- Ove godine navršava se 25 godina od smrti moje kćerke Ane, koja je ubijena sa 23 godine - kazao je Mladić, dodavši i da nije bio na počivalištima svoje majke i brata, niti se oprostio s njima. 

 

Na poluzatvorenom dijelu statusne konferencije Mehanizmu se obratio jedan od Mladićevih advokata Dragan Ivetić

 

Statusnom konferencijom predsjedavala je Prisca Nyambe iz Zambije, koja je postavljena u Apelaciono vijeće nakon što su iz njega, na zahtjev Odbrane, odlukom sudije Jean-Claudea Antonettija izuzeti predsjedavajući Theodor Meron i članovi Carmel Agius i Liu Daqun zbog "utiska da su pristrasni". 

 

Posljednja statusna konferencija održana je u novembru prošle godine kada se Mladić također žalio na loše zdravstveno stanje. 

 

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor. 

 

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on treba biti proglašen krivim i za genocid u još šest opština. 

 

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, bit će duži nego što je planirano zbog izuzeća sudija, javlja BIRN.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!