Započeo proces akvizicije

'Coca-Cola' kupuje 'Bambi' za 260 miliona eura

Biznis Klub18.02.19, 10:53h

'Coca-Cola' kupuje 'Bambi' za 260 miliona eura
Iz “Coca-Cole” navode da je njihova strateška namjera da ova akvizicija omogući kompaniji nove razvojne mogućnosti u Srbiji i regionu, kao i mogućnost proširenja u komplementarne kategorije proizvoda

 

“Coca-Cola” započela je proces akvizicije vodeće srbijanske konditorske kompanije “Bambi” od fonda “Mid Europa Partners” u vrijednosti od 260 miliona eura.
 
 
Bambi je jedan od najpoznatijih regionalnih brendova koji je snažno prisutan i u BiH.
 
 
Kako se navodi u saopštenju ove kompanije, konačni sporazum biće definisan kroz završna usaglašavanja, a akvizicija ostaje podložna uobičajenim uslovima i odobrenjima nadležnih organa zbog čega se očekuje da će sam proces biti okončan u drugom kvartalu 2019. godine.
 
 
Iz “Coca-Cole” navode da je njihova strateška namjera da ova akvizicija omogući kompaniji nove razvojne mogućnosti u Srbiji i regionu, kao i mogućnost proširenja u komplementarne kategorije proizvoda, prenosi Biznisinfo.ba.
 
 
“Ova akvizicija predstavlja izvrsnu priliku za stvaranje dodatne vrijednosti za našu kompaniju, kupce i akcionare. U naš postojeći portfolio vodećih brendova napitaka dodaćemo potrošačima dobro poznate, komplementare brendove, kao i inovativne vještine i znanja. Ovo će dodatno ojačati našu relevantnost na tržištu i odnos sa kupcima i dati nam mogućnost da povećamo svoje prisustvo u ključnim prilikama za konzumaciju, kao što su početak dana, konzumacija u pokretu i užina i osvježenje kod kuće”, navodi Zoran Bogdanović, glavni izvršni direktor kompanije “Coca-Cola HBC AG” 
 
 
Kako se navodi u saopštenju, ova akvizicija nudi mogućnost sinergije kroz zajedničke promocije i komplementarne inovacije.
 
 
Iz Coca-Cole navode da je vrijednost kompanije Bambi i jaka distributivna mreža, uključujući rashladnu distribuciju u strateški važnim kanalima, kao što su tradicionalna maloprodaja i HoReCa. 
 
 
“Ova akvizicija je potvrda da je Srbija vrlo atraktivno odredište za strane investicije, ali i dokaz odlučnosti naše kompanije, “Coca-Cola HBC Srbija”, da ostanemo integralni dio lokalne zajednice u kojoj poslujemo i nastavimo da razvijamo svoje poslovanje u ovoj zemlji. Siguran sam da će naši globalni brendovi, znanje stečeno na brojnim tržištima, kao i posvećenost lokalnoj zajednici, udruženi sa Bambijevim vodećim brendovima na tržištu konditorskih proizvoda, biti prava dobitna kompniacija! Dodatno, sa velikom radošću želimo dobrodošlicu svim novim kolegama iz Bambija u našu Coca-Cola HBC porodicu”, izjavio je Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije “Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora.
 
 
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
 
 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!