Kradu se skupocjena vozila, ali i tri stare tipe

Kriminalno podzemlje je ozbiljno uzdrmano: Automafija u Sarajevu 'povukla ručnu' nakon ubistva policajaca

Hronika18.02.19, 09:04h

Kriminalno podzemlje je ozbiljno uzdrmano: Automafija u Sarajevu 'povukla ručnu' nakon ubistva policajaca
Uprkos pozitivnom trendu smanjenja broja krađa, Kanton Sarajevo i dalje je apsolutni rekorder po broju ukradenih automobila u državi

 

Nakon ubistva dvojice policajaca u Sarajevu, broj ukradenih automobila se značajno smanjuje - podaci su sarajevske policije. U novembru 2018. je ukradeno 21 motorno vozilo manje u odnosu na isti mjesec 2017., dok je za tri mjeseca, od novembra do 31. januara ukraden 51 automobil.

 

26. oktobra 2018. godine desio se kobni obračun automafije i policije u kom su dvojica policijskih službenika tokom redovnog patroliranja izgubili živote. Nakon toga broj krađa automobila u Sarajevu značajno se smanjuje. Stručnjaci iz oblasti kriminalistike - razloge vide u pojačanim kontrolama policije i intenzivnoj potrazi za ubicama. Kažu, automafija bar na kratko odlučila je "povući ručnu".

 

"Akcija koja je provedena je dovela do toga da jednostavno i oni koji su bili neozbiljni i oni koji su bili ozbiljni su privedeni sudu pravde i sada je nepopularno baviti se tom vrstom kriminala", smatra Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

 

Tome svjedoči i statistika. U posljednjim mjesecima prošle i u prvom mjesecu ove godine brojke pokazuju: podneseno je 30 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, u 22 slučaja su u pitanju povratnici. Meta automafije su pretežno skupocjena vozila. Policija građanima savjetuje pojačan oprez, ali i unapređenje sigurnosnih sistema na automobilima.

 

"Ove osobe koje su do sada krale, mogu reći da su radili u grupama jedan prilazi vozilu, drugi čuva strazu, treći otvara. Tako da su to bile osobe koje su maskirane sa dugim cijevima. Prema našim saznanjima išli su na skupocjena vozila i bili su vrlo opasni", istakla je Suvada Kuldija, portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 

Pozitivnoj statistici ide u prilog i broj vraćenih automobila njihovim vlasnicima.

 

"Zaista postoji pojačana aktivnost policije i kriminalno podzemlje je uzdrmano u tom smislu. Dakle postoji veća efikasnost po tom pitanju", poručio je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 

Uprkos pozitivnom trendu smanjenja broja krađa, Kanton Sarajevo i dalje je apsolutni rekorder po broju ukradenih automobila u državi.

 

Na ruku automafiji ide i blizina entitetske linije, gdje prestaju nadležnosti i kantona, i entiteta, što osobama koje se bave krađom automobila daje dovoljno vremena da završe započeto.

 

Sarajevska policija najavljuje još bolju saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali i snažniji obračun sa automafijom, te upozorava da pored skupocjenih automobila i one starije tipe nisu sigurne.

 

Golf dva, opel kadet, ili fiat stilo - i dalje su česte mete.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još