raste koncetracija štetnih čestica

Epizoda 'Pripravnost' u Sarajevu: Jeste sunčano i toplije, ali je zagađenje zraka sve jače

Hronika17.02.19, 13:07h

Epizoda 'Pripravnost' u Sarajevu: Jeste sunčano i toplije, ali je zagađenje zraka sve jače
Kako navode iz Stručnog tijela, prema prognozoma iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH, u naredna tri dana očekuju se stabilne vremenske prilike koje uvjetuju porast koncentracija zagadujucih materija u zraku

 

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor na osnovu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo je epizodu "Pripravnost" zbog povećanih koncentracija čestičnih tvari u zraku PM10 u posljednja 24 sata.   


Prekoračenje dozvoljenih vrijednosti PM10 (50 mikrograma po metru kubnom) zabilježeno je na svim automatskim stanicama za monitoring kvaliteta zraka u kantonu. 


Kako navode iz Stručnog tijela, prema prognozoma iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH, u naredna tri dana očekuju se stabilne vremenske prilike koje uvjetuju porast koncentracija zagadujucih materija u zraku. Njihove vrijednosti će varirati tokom dana, a očekivanja su da će rasti u jutarnjim i večernjim satima, zbog čega se rizičnim skupinama stanovništva preporučuje smanjenje boravka napolju u tom periodu, navedeno je. 


Iz Stručnog tijela apeluju na sve obveznike primjene Plana interventnih mjera u Kantonu Sarajevo da ispoštuju svoje obaveze, kako bi se smanjilo zagađenje. 


U okviru propisanih mjera koje su na snazi tokom ove epizode, posebna pažnja se skreće na to da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima. Također se apeluje na vozače da tokom trajanja ove epizode racionalno i odgovorno koriste privatne automobile. 


Iz Stručnog tijela ističu da će se nastaviti kontinuirana mjerenja i obavještavati građani o svim eventualnim promjenama, saopćeno je iz Press službe KS.


(FENA/ad)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!