Nakon donošenja novog pravilnika o vozačkim dozvolama

Šta je najveća promjena: Kako će se od sada fotografisati osobe sa maramom ili šeširom na glavi?!

Hronika16.02.19, 09:59h

Šta je najveća promjena: Kako će se od sada fotografisati osobe sa maramom ili šeširom na glavi?!
Možda najvažnija promjena je ona koja kaže kako vozači koji polože vozački ispit na automobilima s automatskim prijenosom brzina nemaju pravo upravljati automobilom koje ima manualni prijenos, ali ima ih još...

 


Pravilnik o vozačkim dozvolama, koji je prije nekoliko dana donijelo Ministarstvo prometa i veza BiH, donio je nekoliko bitnih promjena. Kako su rekli za Večernji list iz spomenutog Ministarstva, promjene koje su donesene usvojene su kako bi se bh. zakoni usvojili s onima koji vrijede na području Europske unije. 


Možda najvažnija promjena je ona koja kaže kako vozači koji polože vozački ispit na automobilima s automatskim prijenosom brzina nemaju pravo upravljati automobilom koje ima manualni prijenos. 


Problem sa strancima 


- Imali smo niz problema kada su ljudi dolazili iz Amerike i nekih europskih zemalja, a koji ne znaju upravljati vozilom s manualnim prijenosom brzina. Sada smo i taj problem riješili i tim osobama je od sada lakše doći do bh. vozačke dozvole uz određena ograničenja - rekli su u Ministarstvu prometa i veza BiH za Večernji. 


Uz ovo, nove procedure priznavanja stranih vozačkih dozvola u BiH su znatno pojednostavljene, što će biti veoma važno za strane državljane u Bosni i Hercegovini, ali i ove koji žive u dijaspori, a dio vremena godišnje provedu i u BiH. 


Također, jasnije je precizirano pitanje fotografiranja za vozačku dozvolu. Naime, zbog vjerskih razloga određen broj osoba mora se slikati s rupcem ili šeširom na glavi, a sada je jasno definirano kako je to moguće, ali pod uvjetom da čelo ne smije biti prekriveno. 


Sugovornici Večernjeg ističu kako su na taj način ispoštovana vjerska pravila određenih skupina, a i dalje je moguće bez većih komplikacija dokazati kako je osoba koja daje vozačku dozvolu na uvid službenoj osobi zaista njezin vlasnik. 


Osim ovoga, određeno je i kako vozač ima rok od tri mjeseca od polaganja vozačkog ispita za izdavanje vozačke dozvole. 


Novi pravilnik odredio je da vozači koji imaju taj status dvije godine mogu maksimalno imati četiri kaznena boda, a ako ih sakupe više, vozačka dozvola im se oduzima. 


Novo polaganje ispita Prema istom pravilniku, vozač neće morati ponovo prolaziti obuku za vozača, ali će morati ponovno polagati vozački ispit. 


- Neke promjene koje smo donijeli trebale bi pojačati sigurnost u prometu, a u nekim dijelovima koje smo mijenjali, isključivo smo slijedili pravila koja vrijede u Europskoj uniji. Svjesni smo kako, primjerice, se kod nas uglavnom ne voze automobili s automatskim prijenosom brzina, dok je, primjerice, u Americi većina upravo takvih automobila. Pokušali smo riješiti određene nejasnoće koje su postojale u ranijim pravilnicima i mislim da smo u tome uspjeli - zaključili su u Ministarstvu prometa i veza BiH u izjavi za Večernji list


Inače, BiH je jedna od država u svijetu koja ima najviši postotak stradalih u prometu u odnosu na broj stanovnika. 


Sugovornici Večernjeg poručuju kako će u roku od nekoliko mjeseci analizirati učinke novih pravila koja se odnose na izdavanje vozačkih dozvola i moguće je da se određene smjernice ponovno izmjene ako se pokaže da su nova pravila potrebna.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!