konkurentnije cijene donijele eksplozivni rast

Amerikanci ih preziru, ali oni su pokorili Evropu: Ovo su pametni telefoni koje ćete odsad tražiti

Tehno15.02.19, 15:51h

Amerikanci ih preziru, ali oni su pokorili Evropu: Ovo su pametni telefoni koje ćete odsad tražiti
U opasnosti se nalazi i dosad nedodirljivi Samsung

 

Kineski pametni telefoni lani su preuzeli Europu, stoji u novom istraživanju tvrtke za analizu tržišta Canalys. Novi podaci potvrdili su trend koji se dosad tek naslućivao.


Huawei, Xiaomi i OnePlus, kineski brendovi pametnih telefona, u 2018. godini činili su 32 posto, odnosno gotovo trećinu u ukupnom broju mobitela dostavljenih u Europu. Posebice Huawei s lavovskim udjelom od 23 posto i 42,5 milijuna dostavljenih uređaja na Starom kontinentu. Samo u zadnjem kvartalu lani dostavili su 13,3 milijuna uređaja, a time su povećali izvoz za 55 posto u odnosu na 2017. godinu.

 
Usporedbe radi, Apple je u Europu izvezao neznatno više iPhonea, tek 42,8 milijuna. Analitičari predviđaju da će Huawei u Europi do kraja godine svrgnuti Apple s drugog mjesta, baš kao što će to uskoro napraviti u ostatku svijeta. U opasnosti se nalazi i dosad nedodirljivi Samsung. Kao što je vidljivo iz grafa dolje, južnokorejski Samsung i američki Apple bilježili su pad prodanih uređaja u svijetu od osam, odnosno 3,2 posto. Huawei je, s druge strane, skočio za 33 posto, a neočekivani skok od 32,2 posto zabilježio je i Xiaomi.

 
U pozadini eksplozivnog rasta stoji zategnuta politička situacija između Kine i SAD-a, vjeruje Ben Stanton, analitičar Canalysa: - Zbog tenzija između Kine i SAD-a, kineske kompanije okrenule su se europskom tržištu, a to je išlo na ruku europskim kupcima. Brendovi kao što su Huawei i Xiaomi donijeli su konkurentnije cijene i šokirale svoje europske rivale, komentirao je za The Verge.

 

(Novac.jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!