35 godina diplomatske karijere

Novi američki ambasador Eric Nelson položio zakletvu: Uskoro stiže u BiH

Front14.02.19, 11:09h

Novi američki ambasador Eric Nelson položio zakletvu: Uskoro stiže u BiH
Nelson je karijerni (nestranački) diplomata u State Departmentu u rangu ministra-savjetnika (Minister - Counselor) sa 35 godina diplomatske karijere


 

Američka ambasada u Sarajevu na Twitteru je objavila da je novoimenovani američki ambasador u BiH Eric Nelson položio zakletvu.

 

Ceremoniji su, kako prenosi Glas Amerike, prisustvovali i neki od bivših ambasadora u BiH.

 

Eric George Nelson na poziciju Ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini dolazi na prijedlog američkog Predsjednika Donalda Trumpa iz avgusta 2018. Senat je njegovo imenovanje potvrdio 02. januara 2019.

 

Nelson je karijerni (nestranački) diplomata u State Departmentu u rangu ministra-savjetnika (Minister - Counselor) sa 35 godina diplomatske karijere.

 

Javnu službu je započeo kao volonter u Mirovnom korpusu u Liberiji (Zapadna Afrika). Diplomirao je na Univerzitetu Rice a magistrirao na Univerzitetu Teksas u gradu Austin.

 

Dobitnik je 13 nagrada za službu, uključujući i nagrade za tehnologiju, inovacije te međureligijski dijalog. Tečno govori Španski, Njemački i Italijanski.

 

Služio je u Kostariki, Pakistanu, Italiji, Meksiku, Dominikanskoj Republici te u konzulatima SAD u Frankfurtu i Minhenu.

 

Nelson je potomak slovačkih i švedskih imigranata u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!