Potpuna rekonstrukcija cijelog odjela u Općoj bolnici

U martu otvorenje modernog, renoviranog porodilišta u Sarajevu: Uvode se i četiri nove metode poroda!

Hronika13.02.19, 21:13h

U martu otvorenje modernog, renoviranog porodilišta u Sarajevu: Uvode se i četiri nove metode poroda!
Kupili smo i novi namještaj, bit će udobnije i porodiljama i bebama. Naše porodilište bit će moderno po svim uzusima savremene bolnice, što je bilo vrlo važno, jer se ovdje rodi skoro 1.500 beba godišnje, što nas svrstava u porodilišta srednje kategorije, naglasio je Kravić

 

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” ovih dana uveliko traje obnova porodilišta, a trenutno su u toku građevinski radovi. Primarijus Zlatko Kravić, direktor ove zdravstvene ustanove, potvrdio je za Avaz da će porodilje od kraja marta, za kada je planirano otvorenje novog porodilišta, imati mnogo bolje uvjete.  

 

Najveća investicija

 

- Naše porodilište nije ispunjavalo sve normative baš po svim građevinskim uzusima. Zbog toga smo odlučili da rekonstruiramo kompletan odjel, koji je posljednji put obnovljen prije 22 godine. Trenutno se radi građevinski dio. Pored porođajne sale pravimo operacionu. Želimo napraviti jedan blok operacione i porođajne sale tako da se hitni carski rezovi mogu odmah raditi. Ranije smo porodilju iz porođajne sale prevozili do operacione sale na drugu lokaciju – rekao je Kravić.

 

Prema njegovim riječima, ta operaciona sala je i najveća investicija. A, osim toga, zamijenit će i sve instalacije, vodovodnu, kanalizacionu...

 

- Glavni cilj nam je da napravimo bolje i sigurnije uvjete za rad porodilišta. Kupili smo i novi namještaj, bit će udobnije i porodiljama i bebama. Naše porodilište bit će moderno po svim uzusima savremene bolnice, što je bilo vrlo važno, jer se ovdje rodi skoro 1.500 beba godišnje, što nas svrstava u porodilišta srednje kategorije – naglasio je Kravić.

 

Novac za sanaciju osigurali su iz vlastitih prihoda, a za radove i opremanje utrošit će se skoro 300.000 maraka.

 

Edukacija babica

 

- Nakon obnove, uvest ćemo i nove metode poroda, porod na stočiću, na lopti, u bazenu, u kadi... Već smo preduzeli aktivnosti u vezi s edukacijom babica. Porodilje će imati mogućnost izbora na koji će se način poroditi – zaključio je Kravić.

 

Akcija “Sve za mame i bebe”

 

Prije početka obnove porodilišta, pokrenuta je i akcija “Sve za mame i bebe”, u okviru koje su svi građani mogli donirati novac za obnovu porodilišta.

 

- Odziv je slab. Ali, radovi još traju pa svako ko želi, građani ili firme, može se uključiti u akciju. Prilika je ovo da pokažemo osjećaj za zajedništvo, jer je svačiji interes da imamo moderno porodilište, da žene budu sigurne - rekao je Kravić.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još