Suđenje optuženom za 'živu lomaču' kod Višegrada Radomiru Šušnjaru

'Naredio mi je da se skinem, mužu se nisam tako gola skinula... Kad su zapalili kuću, razbila sam prozor i iskočila s djetetom'

Hronika13.02.19, 18:27h

'Naredio mi je da se skinem, mužu se nisam tako gola skinula... Kad su zapalili kuću, razbila sam prozor i iskočila s djetetom'
Odbrana je svjedokinju ispitivala ko je od vojnika gurnuo puškom prilikom ulaska u kuću. Ona je rekla da se nije okretala, ali da misli da su bili Milan ili Sredoje, a možda i Lalco

 

Svjedoci Tužilaštva BiH su izjavili da su mještani višegradskog sela Koritnik prilikom pretresa, prije nego što će biti pobijeni, prepoznali Radomira Šušnjara zvanog Lalco.

 

Zaštićeni svjedoci VG-6 i VG-7 su kazali da su u Koritniku živjeli do 14. juna 1992. jer su im komšije Srbi iz susjednih sela rekli da moraju otići.

 

VG-6, koji je u to vrijeme imao 14 godina, kazao je da nije bilo planiranog autobusa i da su, nakon više sati hodanja, upućeni u napuštenu kuću u Pionirskoj ulici.

 

“Dolazi Mitar Vasiljević. Predstavio se i rekao da je iz ‘Crvenog krsta’. Rekao je da ćemo sutra imati konvoj. Dobili smo papir da smo bezbjedni”, prisjetio se svjedok.

 

Prema njegovim riječima, nakon sat do sat i po, u kuću ulaze tri do četiri vojnika, među kojima Milan i Sredoje Lukić.

 

“Moji rođaci, koji više nisu živi, kažu: ‘Gledaj, Radomir Šušnjar Lalco iz Grebena.’ Došli da uzmu pare i zlato”, rekao je VG-6 i dodao da su vojnici zaprijetili da će zaklati one kod kojih na pretresu bude pronađeno nešto što nisu predali.

 

Svjedok je kazao da je u sobi, u koju je po troje ulazilo i moralo se skidati, bio Šušnjar. Naveo je da je sjedio s puškom na koljenima. Sjeća se da je imao brkove i neobrijanu bradu.

 

Vojnici su otišli, rekao je, i vratili se uvečer, kada su im kazali da moraju preći u drugu kuću.

 

VG-6 je rekao da je ušao među posljednjima i da je sjeo na sto, jer je bilo puno ljudi.

 

“S vrata eksplozija, plamen ide prema narodu. VG-7 otvara prozor i ja skačem pravo u potok. Nastavlja se pucnjava, bombe”, prisjetio se svjedok.

 

Optužnica tereti Šušnjara da je sredinom juna 1992. godine, s Milanom Lukićem i drugima, učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkog stanovništva iz sela Koritnik, koji su bili zatvoreni u jednu kuću. Kako se navodi, civile su natjerali da pređu u drugu kuću, na koju su pucali i zapalili je, ubivši zatvoreno stanovništvo.

 

Haški tribunal je zbog zločina u Višegradu osudio Milana Lukića na doživotni zatvor, a Mitra Vasiljevića na 15 godina zatvora.

 

Odgovarajući na pitanja odbrane, svjedok je kazao da je za Šušnjara prvi put čuo u kući od rođaka. Na pitanje zbog čega onda u izjavi prilikom istrage 2012. koja je vođena protiv Milana Šušnjara nije reagovao zbog imena, VG-6 je odgovorio da prvi put čuje za Milana.

 

Odbrana je uložila fotodokumentaciju na kojoj je svjedok potpisao da nije nikoga prepoznao.

 

Svjedokinja VG-7 se također prisjetila kako su vođeni u sobu na pretres nakon oduzimanja dragocjenosti. Prema njenim riječima, jedan komšija je prepoznao Radomira iz Grebena.

 

Kako je navela, on joj je rekao da mora skinuti i veš.

 

“Mužu se nisam nikad tako gola skinula. Bilo me je stid”, kazala je svjedokinja.

 

Ona je dodala da je, nakon što su prebačeni u drugu kuću, razbila prozor i iskočila sa svojim djetetom. Kako je izjavila, prenoćili su u potoku, a kasnije se osjećalo kao da je meso izgorjelo.

 

Odbrana je svjedokinju ispitivala ko je od vojnika gurnuo puškom prilikom ulaska u kuću. Ona je rekla da se nije okretala, ali da misli da su bili Milan ili Sredoje, a možda i Lalco.

 

Suđenje se nastavlja 22. februara, prenosi Birn.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još