Prate epidemiološku situaciju

U RS-u nakon 39 umrlih osoba zabilježen pad aktivnosti virusa gripe

Hronika13.02.19, 17:52h

U RS-u nakon 39 umrlih osoba zabilježen pad aktivnosti virusa gripe
Iz Instituta za javno zdravstvo su danas potvrdili i da se uočava značajan pad prijavljenih slučajeva sve tri grupe respiratornih infekcija

 

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (RS), od početka ove nedjelje, prijavljeno je da su dva pacijenta preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

 

Univerzitetski klinički centar RS-a u Banjoj Luci prijavio je da su oba preminula pacijenta bila starije životne dobi, s brojnim komorbiditetima, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa influence tipa A.

 

Od 21. januara u tom bh. entitetu je od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija umrlo 39 osoba.

 

Iz Instituta za javno zdravstvo su danas potvrdili i da se uočava značajan pad prijavljenih slučajeva sve tri grupe respiratornih infekcija (оbоljеnjа sličnih gripi - ILI, akutnih rеspirаtоrnih infеkciја -АRI, te tеškе аkutnе rеspirаtоrnе infеkciје -SARI).

 

Broj prijavljenih SARI slučajeva u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske je uveliko smanjen.

 

Ovakvi podaci najavljuju predstojeći pad aktivnosti virusa influence, što upravo i odgovara očekivanoj epidemiološkoj situaciji za period u kojem se nalazimo, navode iz Instituta, koji svakodnevno prati epidemiološku situaciju u RS i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!