VIDEO/ Završen sastanak SDA i HDZ

Čović: Razgovarat ću s Dodikom o NATO putu; Izetbegović: Ovo je korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima

Front13.02.19, 17:00h

Čović: Razgovarat ću s Dodikom o NATO putu; Izetbegović: Ovo je korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima
Predsjednik SDA je kazao da je cilj zaustaviti odlazak mladih. Istaknuto je da bi sljedeće sedmice trebali biti formirani domovi naroda

 

Nakon sastanka delegacija SDA i HDZ BiH medijima su se obratili predsjednici Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Izetbegović je kazao da je napravljen još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima.

 

- Krenulo je od kantona pa nadalje. Nakon odluke SDP od subote sada imamo prostor da napravimo s drugim strankama sastanke i koalicije. Bilo je riječ o prioritetima, a to su EU, NATO put BiH, napredak privrede, brzo kreiranje radnih mjesta.

 

Predsjednik SDA je kazao da je cilj zaustaviti odlazak mladih. Istaknuto je da bi sljedeće sedmice trebali biti formirani domovi naroda.

 

Dragan Čović je kazao da su razgovarali o saradnji dvije stranke, vanjskoj politici te uspostavi vlasti.  

 

- Što se tiče saradnje stranaka ona je nužna za napredak i očuvanje BiH. Što se tiče EU puta za nas nema alternative, za nas je to prioritet bez obzira šta koji mediji pišu. Nema dvojbi za put BiH ka NATO-u.

 

On je kazao da bi se sve odvijalo brže da je izmijenjen Izborni zakon.

 

- Na nižim nivoima kada je riječ o formiranju vlasti sve ide dobro, ne vidim razloga da se VM ne formira, a kad je riječ o federalnom nivou, čim CIK obavi svoj dio posla, treba usvojiti budžet. Tako ćemo relaksirati one koji su zabrinuti da nećemo moći isplatiti obaveze – kazao je Čović. Istaknuto je da će socijalno-ekonomska politika biti prioritet u radu novih vlasti.

 

Odgovarajući na pitanja da li će četvrti partner biti PDA, SBB i A-SDA, Čović je kazao da je razgovarao s Miloradom Dodikom i sa Fahrudinom Radončićem, ali da on ne može govoriti o bošnjačkom bloku niti ko će činiti tu komponentu.

 

Izetbegović je najavio sastanak sa SBB, A-SDA i PDA.

 

- Mi ćemo razgovarati s njima, ali ih kao blok nećemo zvati u vlast. Mi ćemo pojedinačno razgovarati s njima - kazao je Izetbegović.

 

Čović je odgovarajući na pitanje kako misle riješiti problem sa srpskim partnerom SNSD-om kada je riječ o NATO putu, kazao da treba razgovarati i da se može razgovorom sve riješiti.

 

Izetbegović je kazao da aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO, te da se nada da će SNSD odustati od uslovljavanja. Najavljen je i zajednički sastanak delegacija SDA, HDZ i SNSD, ali prije toga bit će održan sastanak predsjednika te tri stranke Izetbegovića, Čovića i Dodika. 

 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Video: Fena/MD)

 

 Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još