Ured disciplinskog tužioca zatražio

Zatražena disciplinska mjera zbog javnih istupa Dalide Burzić u vezi sa predmetom 'Memić'

Hronika12.02.19, 17:12h

Zatražena disciplinska mjera zbog javnih istupa Dalide Burzić u vezi sa predmetom 'Memić'
Mirza Omerović iz Ureda disciplinskog tužioca je rekao da iz provedenih dokaza proizilazi da je Burzić u maju 2016. poslala pismo porodici oštećenog u kojima govori o detaljima istrage „koja je odvedena u drugom pravcu“

 

Ured disciplinskog tužioca zatražio je od Discplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da glavnoj tužiteljici sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Dalidi Burzić izrekne disciplinsku mjeru zbog javnih istupa u vezi sa predmetom „Memić“, a odbrana je predložila da se tužba odbije kao neosnovana. 

 

Mirza Omerović iz Ureda disciplinskog tužioca je rekao da iz provedenih dokaza proizilazi da je Burzić u maju 2016. poslala pismo porodici oštećenog u kojima govori o detaljima istrage „koja je odvedena u drugom pravcu“, odnosno sadržaju službene zabilješke i radnjama ovlaštene službene osobe. 

 

„Sadržaj pisma je objavljen u medijima, sa njim je upoznata šira javnost i izazvao je nezadovoljstvo građana. Tužena tvrdi da je porodici oštećenog poslala pismo, ali nema dokaza da su oni pismo dostavili medijima. S obzirom na funkciju koju obavlja, morala je biti svjesna da će sadržaj pisma biti objavljen“, rekao je Omerović i dodao da je na taj način ozbljno prekršena dužnost. 

 

Prema njegovim riječima, Burzić je u narednom pismu porodici navela da je glavni krivac za pogrešan tok istrage službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Sarajevskog kantona i slaba komunikacija sa policijskim komesarom. 

 

Omerović navodi da je Burzić, s obzirom na funkciju koju obavlja, morala biti svjesna da ne smije u javnosti komentarisati predmete koji su u toku, što je, kako kaže, uradila na jednoj od TV stanica i konferenciji za medije Tužilaštva. 

 

„Informacije koje je iznijela ‘da se lutalo u istazi’, ‘da su curili podaci’, ‘da se vodila paralena istraga i da je Tužilaštvo bilo u problemima’ nisu bile informacije od značaja za javnost već se sa njima postiže kontraefekat nepovjerenja“, naglasio je Omerović i zatražio da se utvrdi odgovornost tužene i izrekne joj se disciplinska mjera. 

 

Ured disciplinskog tužioca je protiv Burzić podnio tužbu zbog disciplinskih prekršaja ponašanja u i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i bilo kakvog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva. 

 

Advokatica Vasvija Vidović je rekla da Burzić nije davala bilo kakve komentare nakon pritiska, ne samo na Kantonalno tužilaštvo, već i na njenu ličnost i dostojanstvo te je tražila od Federalnog tužilaštva da izvrši nadzor nad njenim radom, što proizilazi iz dokaza. 

 

„U pismu je tužena obavijestila roditelje sa kojim se sve problemima Tužilaštvo susreće. ‘Paralelizam’ koji se navodi u pismu jeste problem i time potkopava istragu“, rekla je Vidović i dodala da nisu tačni navodi da glavni tužilac ima pravo obavještavati javnost tek kad se obustavi istraga, jer zakon daje niz ovlaštenja tužiocu, a oštećeni imaju pravo informacija. 

 

Vidović je kazala da Ured disciplinskog tužioca nije dokazao da je sporno pismo tužena dostavila medijima, te da se Burzić disciplinski tereti samo zbog dva istupa o potpuno opštim stvarima. 

 

„Gostujući u TV emisiji nije govorila o slučaju Seferović, niti bilo čemu što bi ugrozilo istragu, dalo prednost optuženim ili oštećenim. Pominajala je samo Alisu Mutap, čije je ime do tada 100 puta pomenuto i to u smislu da je njen iskaz interpretiran na dva različita načina“, rekla je Vidović i navela da ništa od rečenog nije naštetilo ugledu pravosuđa i organa gonjenja. 

 

Prije završnih riječi, stranke u postupku su proveli dokaze od kojih su većina medijski članci, te pisma glavne Tužiteljice te obavijesti tužilaštava, a prethodno je održano pripremno ročište na kojem su izneseni dokazni prijedlozi. 

 

Disciplinska komsija će odluku o ovoj tužbi donijeti u zakonskom roku, prenosi BIRN.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još