Strava u Saudijskoj Arabiji

Šestogodišnjaku odrubili glavu jer je 'krive vjere', komadom stakla ga ubadali u vrat

Hronika10.02.19, 09:46h

Šestogodišnjaku odrubili glavu jer je 'krive vjere', komadom stakla ga ubadali u vrat
Dječak Zakaria Al-Jaber i njegova majka posjetili su hram poslanika Muhameda u Medini, gdje su im prišli nepoznati muškarci i pitali ih jesu li oni šiti

 

Šestogodišnji dječak obezglavljen je pred očima svoje majke u Saudijskoj Arabiji zato što pripada "krivoj" grani islama, prenosi Mirror.  

 

Dijete je navodno ubijeno u svetom gradu Medini, prilikom posjete hramu poslanika Muhameda.

 

Dječak Zakaria Al-Jaber i njegova majka posjetili su hram poslanika Muhameda u Medini, gdje su im prišli nepoznati muškarci i pitali ih jesu li oni šiti.

 

Majka je navodno odgovorila potvrdno, te se nakon nekoliko minuta pored njih zaustavio automobil iz kojeg su izašli muškarci i oteli joj dječaka iz ruku.

 

Dječaka su muškarci slomljenim staklom ubadali u vrat sve dok mu nisu odrezali glavu.


Bespomoćna majak je vrišteći gledala kako joj ubijaju dijete, niko navodno nije reagirao, a rezultati istrage još nisu poznati.

 

Saudijska Arabija većinski je sunitska zemlja, a pripadnici drugih vjeroispovijesti, uključujući druge grane islama, često su meta progona i nasilja.

 

Shia Rights Watch, američka organizacija za prava šita oglasila se povodom ove vijesti.

 

- Saudijska šitska zajednica tuguje u znaku solidarnosti s roditeljima. Ovaj incident rezultat je stalnog kršenja prava i nedostatka zaštite šitske populacije od strane saudijskih vlasti. Saudijski šiti godinama trpe teror vlasti zbog svoje vjere - navodi se u saopćenju.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još