Na pojedinim klinikama zabranjene posjete

Gripa u Republici Srpskoj odnosi živote, ukupno 37 žrtava

Hronika08.02.19, 19:53h

Gripa u Republici Srpskoj odnosi živote, ukupno 37 žrtava
Radi se o osobama srednje i starije životne dobi, s brojnim komorbiditetima, koje nisu bile vakcinisane, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS

 

U Republici Srpskoj su još četiri pacijenta umrlo od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija, time se ukupan broj od 21. januara povećao na 37.

 

Novi slučajevi smrti od posljedica gripa prijavile su banjalučka bolnice te u Bijeljini, Zvorniku i Bosanskoj Gradišci.

 

Radi se o osobama srednje i starije životne dobi, s brojnim komorbiditetima, koje nisu bile vakcinisane, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

 

Još jednom podsjećaju građane da je neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene kao i higijene prostora u kojem žive i rade te da prilikom kućnih i posjeta u bolnicama poštuju preporuke nadležnih ustanova.

 

Zbog povećanog broja oboljelih od respiratornih infekcija u tri klinike Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC) u Banjoj Luci, u kojima se zbrinjavaju najosjetljivije kategorije, trudnice, porodilje i djeca, iz preventivnih razloga zabranjene su posjete.

 

Do te mjere je došlo nakon konsultacija menadžmenta tog medicinskog centra i načelnika klinika u kojima su zabranjene posjete - Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Klinike za dječije bolesti i Tima za intrahospitalne infekcije UKC RS-a.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!