Potpisali 'sporazum s narodom'

Srbijanska opozicija ide u zajedničku borbu protiv vlasti predsjednika Vučića

Front06.02.19, 20:54h

Srbijanska opozicija ide u zajedničku borbu protiv vlasti predsjednika Vučića
Naglašeno je i da niko od potpisnika neće formirati parlamentarnu većinu na nacionalnoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini sa strankama aktualnog režima

 

Predstavnici srbijanskih opozicionih stranaka, pokreta i saveza potpisali su u srijedu "sporazum s narodom" čiji je cilj, kako kažu, da Srbija postane država odgovornosti, prava, pravde i slobode u kojoj se poštuju europske vrijednosti u borbi protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića

 

U tekstu sporazuma, najnovijeg poteza u borbi protiv vlasti Vučića i njegove Srpske napredne stranke, potpisnici su istaknuli spremnost biti „službenici naroda, a ne njegova vlast“, i "služiti sustavu, a ne on njima", te predlagati nove i poštivati uspostavljene mehanizme kontrole i smjenjivosti svake buduće državne uprave. 

 

Sporazum je ponuđen predstavnicima prosvjeda „1 od 5 miliona“, opozicionim političkim organizacijama, sindikatima, udrugama, najširoj javnosti i građanima Srbije, a u njemu se naglašava da će biti nastavljeni zajednički prosvjedi protiv aktualne vlasti, započeti 8. prosinca u Beogradu, koji su se u međuvremenu proširili na dvadesetak gradova diljem Srbije, prenosi Hina. 

 

Istaknuta je i spremnost da se građane Srbije „transparentno i otvoreno“ drži obavještenim o svim aktivnostima vlasti i uz uvažavanje svih različitosti. 

 

Sporazum ima sedam tačaka, a u prvoj su se vođe opozicije obavezale na zajedničku borbu s građanima za slobodne medije i slobodne i poštene izbore. 

 

Potpisnici su se obavezali da neće sudjelovati na izborima sve dok se ne ispune traženi uvjeti da izborni proces bude slobodan i pošten. 

 

Pokušaj formiranja vlasti na temelju rezultata izbora na kojima ne bude uvažen slobodan i transparetan izborni proces smatrat će se „aktom rušenja ustavnog poretka, a vlast nelegitimnom i protiv nje se boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti“. 

 

Opozicioni prvaci sporazumom najavljuju nastavak borbe „svim raspoloživim legalnim sredstvima za demokratizaciju Srbije“, suprotstavljanje nasilju i „svakom ekstremizmu povezanom s režimom“. 

 

- Obavezujemo se da ćemo objelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne, nacionalne i ekonomske interese - predviđeno je u sporazumu. 

 

Opozicija se obavezala da će napustiti rad svih skupština u kojima je vlast „ukinula demokratska načela i temelje parlamentarizma“ - Skupštinu Srbije, Skupštinu Vojvodine, Skupštinu grada Beograda i drugih lokalnih samouprava i gradskih općina, kako bi time oduzela bilo kakav legitimitet režimu. 

 

- Kada se izborimo za slobodne i poštene izbore, zajedno ćemo raditi na formiranju zajedničke izborne liste na kojoj bi, osim stranačkih kandidata za zastupnike, bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruga, studenata, profesora, akademika i javnih osoba - navedeno je u sporazumu. 

 

Naglašeno je i da niko od potpisnika neće formirati parlamentarnu većinu na nacionalnoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini sa strankama aktualnog režima. 

 

Opozicioni prvaci najavljuju i ispitivanje porijekla imovine, izmjene izbornog zakonodavstva i poštivanje prava na lokalnu samoupravu, navedeno je u sporazumu. 

 

Savez za Srbiju je, na inicijativu bivšeg gradonačelnika Beograda i nekadašnjeg predsjednika Demokratske stranke Dragana Đilasa, početkom rujna 2018. formiralo devet opozicionih stranaka i pokreta. 

 

Od početka prosinca 2018. godine u Srbiji traju prosvjedi građana, a prvi prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. decembra pod nazivom „Stop krvavim košuljama“, kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine opozicije u Kruševcu. 

 

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije tog skupa poručio da na ulice „može izaći i pet miliona ljudi“, a on neće udovoljiti njihovim zahtjevima te da "mogu dobiti samo izbore", prosvjedi su nastavljeni  pod sloganom „1 od 5 miliona“. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još