Veliko istraživanje pokazalo

Vrijeme smrti možete predvidjeti 14 godina ranije: Obratite pažnju na VELIKU promjenu u organizmu

Lifestyle04.02.19, 20:19h

Vrijeme smrti možete predvidjeti 14 godina ranije: Obratite pažnju na VELIKU promjenu u organizmu
Naše istraživanje baca svjetlo na važnost praćenja stanja starijih pacijenata kakve ljekari viđaju svuda. Bio bih jako uznemiren kada bi neko protumačio naš rad kao motiv da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lijekovima i da se oni ne izdaju, kaže autor istraživanja

 

Krvni pritisak u kasnijoj fazi života počinje da pada, i to oko 14 godina prije nego što će nastupiti smrt, pokazalo je istraživanje. Do tog su zaključka naučnici došli promatrajući zdravstveno stanje 46.634 Britanca koji su umrli u 60. godini života ili kasnije. Uzorak je obuhvatio i ljude koji su bili zdravi, ali i one koji su imali demenciju i bolesti srca.

 

Krvni pritisak je najviše padao kod pacijenata oboljelih od demencije, zastoja srca, gubitka težine u kasnim godinama i onih koji su imali visoki pritisak. Smanjenje je na duge staze zabilježeno i kod pacijenata bez bilo koje od navedenih dijagnoza.

 

"Naše istraživanje baca svjetlo na važnost praćenja stanja starijih pacijenata kakve ljekari viđaju svuda. Bio bih jako uznemiren kada bi neko protumačio naš rad kao motiv da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lijekovima i da se oni ne izdaju", kaže autor istraživanja.

 

Najočitiji pokazatelj

 

Dodaje kako i ljekari i istraživači moraju obratiti pažnju na to šta pad krvnog pritiska zapravo znači za starije pacijente. Iako postoji još znakova koji ukazuju na blizinu smrti i javljaju se samo nekoliko godina prije, visina pritiska je i sve promene vezane uz nju najočitiji pokazatelj. To je ponajviše zato što se krvni pritisak može brojčano izmjeriti, često se mjeri i prate ga ljekari, kao i sami pacijenti.

 

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!