Ekstremno ponašanje

Mirisalo stopala gostima i skičalo: Dijete gledalo crtić 'Pepa prase' sedam sati dnevno i sa 2,5 godine postalo ovisnik

Lifestyle04.02.19, 13:33h

Mirisalo stopala gostima i skičalo: Dijete gledalo crtić 'Pepa prase' sedam sati dnevno i sa 2,5 godine postalo ovisnik
Neki roditelji danas nisu posvećeni dovoljno svojoj djeci, objasnio je Vlajko Panović

 

Dovipogodišnje dijete iz Srbije završilo je na odvikavanju od gladanja crtanog filma "Pepa prase", nakon što je danima provodilo po sedam sati gledajući taj crtić i počelo bizarno da se ponaša, nevjerovatan je slučaj zavisnosti koji je u svojoj praksi zabilježio klinički psiholog iz Srbije Vlajko Panović.


 
- Roditelji su doveli dijete zbog nesvakidašnjeg, bizarnog ponašanja. Dijete je mirisalo stopala gostima, zavlačilo se pod sto i skičalo kao prase - priča za Blic ovaj psiholog.


Kada je slučaj završio u njegovoj ordinaciji, Panović je pitao roditelje da li dijete možda gleda crtani "Pepu prase", na šta su mu oni odgovorili potvrdno i dodali da dijete taj crtani obožava i da ga gleda i po sedam sati dnevno.


- Ako nego konzumira neku vrstu informaciju u toj količni, kod djeteta sadržaji tog crtanog filma postaju dominatni dio njegovog iskustva prema realnosti i zato dijete reprodukuje naučeno ponašanje - ispričao je za "Blic", psiholog Panović.


Rješenje je uslijedilo kada su roditelji izveli dijete napolje na igralište i ponudili mu neke druge sadržaje kao što su skakanje, igranje na vazduhu sa drugom djecom...

 

Poslije nekoliko dana, dodaje, dijete je potpuno prestalo da gleda crtani film zato što su mu se roditelji posvetili na potupno drugačji način.


- Neki roditelji danas nisu posvećeni dovoljno svojoj djeci. Poslije izvjesnog vremena dijete je postalo srećno i u potpunosti zaboravilo na crtani film - objasnio je u razgovoru za "Blic" Vlajko Panović.


Već od ranog djetinjstva, djeca znaju da koriste mobilne telefone, iako u početku to može da posluži kao neka vrsta animacije, iz dana u dan tako najbrže dolazi do zavisnosti od ovih uređaja.


On je sa nama podijelio i slučaj četvorogodišnjeg dječaka koji je bio opsjednut mobilnim telefonom. Dječak živi u višečlanoj i višegeneracijskoj porodici gdje svi puno koriste mobilne telefone. Nije išlo u obdanište, a telefon mu je bio glavna perokupacija.


- U jednom momentu, dijete je htjelo da telefonira, a kada mu majka to nije dozvolila uslijedila je njegova burna rekacija. Dijete je počelo da vrišti i na kraju je bacilo telefon. Poslije toga došli su kod mene da potraže pomoć - ispričao je psiholog Panović za "Blic".

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!