Nije bilo masovne evakuacije

Situacija u Busovači se smiruje: Rijeka se povlači, ali poplavljen veliki broj kuća

Hronika04.02.19, 10:15h

Situacija u Busovači se smiruje: Rijeka se povlači, ali poplavljen veliki broj kuća
U općinskoj Službi za civilnu zaištu nadaju se da će tijekom dana doći do povlačenja rijeke u korito, ukoliko ne bude novih padalina

 

Vodostaj rijeke i bujičnih potoka u općini Busovača od jutros se povlači, a ceste su prohodne, kazao je Feni dežurni operativni u općinskoj Službi civilne zaštite, ističući da je poplavljen veliki broj kuća. 


Kako je naglasio, u Busovači, u kojoj je proglašeno stanje prirodne nesreće, ozlijeđenih nije bilo, ali je određen broj ljudi evakuiran zbog zdravstvenih problema. 



- Bilo je pojedinačnih evakuacija, a radi se pretežno o bolesnim osobama koje su tražile medicinsku njegu. Masovne evakuacije nije bilo, s obzirom na to da su se ljudi, kojima su kuće poplavljene, shodno našim uputama, premjestili na gornje katove, a donje su izolirali kako ne bi ulazio mulj - kazao je dežurni operativni. 



U općinskoj Službi za civilnu zaištu nadaju se da će tijekom dana doći do povlačenja rijeke u korito, ukoliko ne bude novih padalina. 



Kako su naveli, o broju poplavljenih kuća i materijalnim štetama još se ne može govoriti. 


- To ćemo znati kad komisija izađe na teren. Međutim, može se reći da je šteta ogromna. Stanovnici Busovače ne pamte slične situacije i da je u tako u kratkom vremenu takva sila vode naišla - istaknuo je dežurni operativni. 



U Službi civilne zaštite ističu da su od jutros prohodne ceste iz Busovače, koje vode prema Zenici i Vitezu, te prema Kiseljaku.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!