VIDEO/ KONGRES STRANKE U MAJU OVE GODINE

Bakir Izetbegović najavio novu kandidaturu za predsjednika SDA: Ako budem živ, zdrav i pri pameti... A rivala će uvijek biti!

Front03.02.19, 19:56h

Bakir Izetbegović najavio novu kandidaturu za predsjednika SDA: Ako budem živ, zdrav i pri pameti... A rivala će uvijek biti!
Kada je u pitanju budućnost SDA, Izetbegović najavljuje novu kandidaturu za predsjednika ove stranke. Kongres SDA na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo bit će održan u maju ove godine

 

 


- Pustit ćemo šest mjeseci da prođe, pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje i ko će i kada predati apelaciju za promjenu imena Republike Srpske - rekao je, između ostalog, lider SDA Bakir Izetbegović gostujući u emisiji „Jedan“ BHRT-a. 


U iscrpnom intervjuu prvi čovjek Stranke demokratske akcije objasnio je i da je cilj inicijative za promjenu imena Republike Srpske da se razbude neke snage, koje mogu pomoći da se zaustavi diskirminacija Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu. Ako to ne uspije, ne preostaje im, kako tvrdi, ništa drugo nego da se obrate Ustavnom sudu BiH i Sudu u Strazburu sa zahtjevom da se u imenu Republike Srpske unesu i druga dva konstitutivna naroda.


Izetbegović smatra da se sve što je do sada doneseno od zakona i strategija u BiH mora poštovati, i to je uvjet za saradnju.


- Ako SNSD bude poštovao Ustav i zakone, imamo novo Vijeće ministara u roku od 15 dana. Dakle, do njih je. Zaustavit će se evropski put BiH, ako nemamo novih vlada. Ne može se sa starim vladama u tehničkim mandatima kretati na evropskom putu, a ovih dana se predaju odgovori na Upitnik Evropske komisije. To će biti jedan pritisak, da se naprave domovi naroda, nova struktura vlasti, jedan pozitivni pritisak da se te stvari urade, i ja se nadam da možemo stići te rokove kao prošli put, a to je kraj marta mjeseca - istakao je Izetbegović.


Na pitanje hoće li SNSD dobiti mjesto u Vladi FBiH, odgovara: 


- To je povezano sa Vladom RS. Mislio sam da se krećemo u tom smjeru. To su po nama jasne stvari i nećemo kršiti zakon. Digli smo ruku za njihovog predstavnika u Domu naroda (PSBiH op.a.) s namjerom da pomirujemo, da izmiksamo tu strukturu i u RS-u i u Federaciji i na nivou države. Pa evo, vidjećemo. Male su šanse. Ako nas nema u RS-u, neće ni njih biti u Federaciji.

 

Kada je u pitanju budućnost SDA, Izetbegović najavljuje novu kandidaturu za predsjednika ove stranke. Kongres SDA na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo bit će održan u maju ove godine.


- Mislim da ću se kandidirati, ako budem živ i zdrav, i pri pameti. Ambicioznih političara i kandidata koji su rivali uvijek će biti. Tako i treba, to je jedno normalno i zdravo stanje stranke - kaže Izetbegović.


O čemu je još govorio lider SDA u intervjuu za BHRT, pogledajte u priloženom videu...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 68

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još