Izbjegnite bolest

Kako dijete zaštititi od virusa: Ovo su savjeti pedijatra koje svaki roditelj treba pročitati

Lifestyle03.02.19, 17:57h

Kako dijete zaštititi od virusa: Ovo su savjeti pedijatra koje svaki roditelj treba pročitati
Dobar san je jedan od glavnih faktora očuvanja zdravlja i poboljšanja imuniteta

 

Piše: Dr Biljana Uzelac, specijalista pedijatrije

 

Najvažniji savjeti za očuvanje zdravlja djece u sezoni virusa i gripe!


Kako prevenirati bolest kod beba, a kako kod starije djece, na koji način spriječiti kašljucanje, da li dati vakcinu protiv gripe i još mnogo važnih savjeta za očuvanje zdravlja djece u sezoni virusa i gripa, piše Yumama.


Da li roditelji mogu i na koji način da zaštite djecu od virusa?


Naravno da mogu. Evo par jednostavnih savjeta:


1. Postarajte se da dijete ide na vrijeme u krevet.


Dobar san je jedan od glavnih faktora očuvanja zdravlja i poboljšanja imuniteta.


2. Ishrana je važna.


Djetetu bi trebalo davati što manje inflamatorne hrane (hrane koja izaziva upalne procese u organizmu: slatkiši, hljeb i mliječni prozivodi (mliječni proizvodi stvaraju šlajm i gusti sekret koji može da prolongira upale sinusa, ušiju, brohnitise itd).


U ishranu uvedite što više povrća, pogotovo zelenog, dobrih masti (kokosovo ulje, avokado, maslinovo ulje), proteina (pasulj, sočivo, meso, riba), kao i fermentisanu hranu punu probiotika (kiseli kupus, turšija - bez konzervanasa). Voće je neophodno unositi svakodnevno ali ne u velikim količinama.


Što se tiče pića, djeci ponudite vodu, čajeve bez kofeina, možete kao topli napitak servirati "zlatno mlijeko" - toplo bademovo ili kokosovo mlijeko pomiješano sa kurkumom, kokosovim uljem, cimetom, medom i đumbirom. Izbjegavati tople čokolade, gazirana pića, sokove. Smutiji napravljeni od svježeg voća i povrća su pravi izbor.


3. Obratite pažnju na higijenu.


Kada djeca dođu iz škole postarajte se da operu ruke, presvuku odjeću koju su nosili i bilo bi poželjno da koristite sprej za nos sa ksilitolom i fiziološkim rastvorom - predlažem da se našprica nos kako bi se ubili virusi koji su možda doneseni iz kolektiva.


4. Pojačajte unos vitamina i suplemenata.


Djetetu dajte više vitamina D - uljani rastvor (1.000 internacionalnih jedinica na dan za djecu mlađu od dve godine, 2.000 jedinica za djecu uztrasta od dve do 12 godina, odrasli 5.000 jedinica dnevno). Takođe, neophodno je da mališanima date i vitamin C, u što prirodnijem obliku.


5. Izbjegavajte grupna okupljanja.


Bilo bi poželjno da u ovom periodu izbjegavate rođendane, zabave, odlazak u bioskop, vožnju autobusom (što se mora mora se, ali ako se ne mora bolje da preskočite).


6. Svakodnevno provjetravajte kuću.


I kada je baš hladno napolju, neophodno je da na par minuta proluftirate prostorije u kojima boravite.


Na koji način preveniramo bolest kod beba, a na koji kod djece predškolskog i školskog uzrasta?


Bebe


Najvažnije za imunitet i prevenciju bolesti kod beba je majčino mlijeko i uljani rastvor vitamina D. Ukapavanje fiziološkog rastvora u nos (još bolje ako imate sprej sa ksilitolom i fiziološkim) i svakodnevno isisavanje nosića je takođe potrebno.


Važno je da ograničite posjete, a da svakog gosta zamolite da promijeni garderobu, opere ruke, izduva nos i ispere ga malo fiziološkim rastvorom, prije nego što uzme bebu.


Predškolska djeca


Što manje igraonica, zabava i grupnih viđanja! Takođe, uvedite zdravu i raznovrsnu ishranu i suplemente.


Školska djeca


Promjena odjeće kada se vrate iz škole, pranje ruku, dobar san, manje stresa, sport i aktivnosti - što više "mrdanja" (skakanje na maloj kućnoj trambulini je dosta dobro da se aktivira protok limfe i okrijepi imuni sistem). Dobra ishrana i suplementi se podrazumijevaju, kao i zdrave užine u školi - voće, povrće itd.


Da li se preporučuju vakcine protiv gripe?


Za djecu koja nisu imuno kompromitovana ja ne preporučujem vakcinu protiv gripe. Efikasnost vakcine je posljednje tri godine bila svega 20-30 odsto, a čak i da bude godina kada se tačno pogodi koja će vrsta gripa A (koji se stalno mijenja) vladati, vakcina najviše može da bude 60 odsto aktivna. Takođe, vakcina sadrži dosta lakih i teških metala koji se teško izbacuju iz organizma (akumuliraju se) i mogu da loše utiču na zdravlje. Prema tome, za generalno zdrave ljude, djecu i bebe preporučujem dobru higijenu, vitamin D i C, pravilnu ishranu i sve gore navedeno. Takođe, dobar izbor je i homeopatski lijek "oscillococcinum" koji se u Francuskoj pokazao kao 70 odsto efikasan u borbi sa smanjivanjem simptoma gripa (influence A i B) a nema nikakvih nus efekata.


Šta uraditi ukoliko dijete počne da kašljuca?


Čim dijete počne da kašljuca, prvo što bih preporučila je da se da visoka količina vitamina D (dobrog kvaliteta, uljani rastvor, bez ikakvih drugih sastojaka). Za djecu mlađu od dvije godine, preporučujem 10.000 jedinica na dan, u periodu od tri dana, a za djecu od sve do 12 godina - 20.000 jedinica dnevno. Ova visoka količina vitamina D (20.000 jedinica je kao da smo proveli dva sata na plaži na suncu) je dovoljna da pojača imuni odgovor organizma i da mu pomogne da se izbori sa virusom. Ne preporučujem skidanje temperature lijekovima, jer je ona jako važna u odbrani od bolesti.


Ukoliko imate inhalator kod kuće, preporučujem da se napravi rastvor slane vode i time inhalira dijete (1 čaša tople vode i 1 kašičica morske soli). "Slane sobe" su isto od velike pomoći pri ublažavanju kašlja i bronhitisa. Male čestice soli koje se inhaliraju mogu stići disajnim putevima do alveola i ako postoji inflamatorni proces i sekret - procesom osmoze ga usisati i "osušiti" pluća od sekreta.


Najvažniji savjeti za zaštitu djece od virusa


zdrava hrana
dosta sna
smanjenje anksioznosti
izbjegavane grupnih okupljanja
suplementi / fermentisana hrana
održavanje higijene: prati ruke, praviti kupke sa magnezijumovom solju i esencijalnim uljima, parenje sinusa origanovim uljem, tea tree uljem ili eukaliptusom
provjetravanje prostorija
ne pušiti cigarete u kući i ne ulaziti u kuću ako ste pušili a niste se prije toga presvukli, oprali ruke, kosu i promenili odjeću
redovno čišćenje jonizatora (ovlaživač vazduha), ukoliko ga imate, jer skuplja buđ i bakterije.


(Yumama.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!