Posljedice obilnih padavina i topljenja snijega

Poplave ugrozile naselja i blokirale ceste: Četiri porodice iseljene iz kuća kojima prijeti klizište

Hronika03.02.19, 14:01h

Poplave ugrozile naselja i blokirale ceste: Četiri porodice iseljene iz kuća kojima prijeti klizište
Vodostaj rijeke povišen je i u Fojnici, a otežano se prometuje i u naselju Gromiljak, općina Kiseljak

 

Otapanje snijega i obilne padaline stvorile su velike probleme u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), u kojoj su pojedina naselja ugrožena, a prometnice blokirane, potvrđeno je Feni u županijskoj Upravi civilne zaštite. 

 

- Situacija je dosta ozbiljna i sve ekipe civilne zaštite su na terenu, te radimo sve sukladno našim mogućnostima -  kazala je dežurna operativna Zenada Čaušević

 

Uslijed povišenog vodostaja rijeka, u općini Busovača su ugrožena naselja, među kojima su Polje, Krčevine, Kaonik, te vikend naselje prema Tisovcu, dok u Kaćunima, zbog vjetra tijekom protekle noći, ima odnesenih krovova, kao i poplavljenih kuća. 

 

U općini Travnik problema ima u naselju Polje Slavka Gavrančića, u kojem su oborinske vode poplavile zemljište i kuće, u naselju Bojna zaustavljen je promet, a rijeka se izlila u naselju Dolac na Lašvi. 

 

Također, pokrenuta su dva klizišta u toj općini, u Pokrajčićima i naselju Bijelo Bučje. 

 

Kako je kazala Čaušević, u Gornjem Vakufu/Uskoplju, uslijed pokretanja klizišta, jedna kuća je potpuno nestala, dok je druga znatno oštećena. 

 

U naselju Podgradina, u općini Vitez, pokrenuto je, također, klizište, a nabujala rijeka stvara probleme u nekoliko naselja, među kojima su Kremenik, Vranjska i Šantići, dok je u naselju Rijeka ugroženo desetak kuća. 

 

- U Bugojnu je bilo ugroženo 20-ak kuća, ali srećom voda se povukla. Međutim, u naselju Donje Karadže kuće ugrožavaju i podzemne vode - naglasila je ona. 

 

Kako je kazala Čaušević, problema sa poplavama ima i u općini Novi Travnik, iz kojeg u Upravi, trenutno, čekaju izvješće, dok se na području Kreševa otežano prometuje prema Kiseljaku. 

 

Vodostaj rijeke povišen je i u Fojnici, a otežano se prometuje i u naselju Gromiljak, općina Kiseljak. 

 

- Imamo veliki priljev vode, a kanali uz ceste nisu dobro očišćeni. Također, ovoj situaciji su doprinijeli i nesavjesni vozači, koji bacaju otpatke, pa su se pojavila začepljenja - naglasila je Čaušević. 

 

Četiri porodice iseljene iz kuća kojima prijeti klizište 


Četiri porodice morale su napustiti domove u selu Borova Ravan u Mjesnoj zajednici Voljevac, gdje se jutros aktiviralo veće klizište. 

 

-Pod klizištem je nestala cijela kuća u kojoj, srećom, niko nije stanovao. Polovina druge kuće je, također, u zemlji. Starija žena i njen sin uspjeli su izaći iz kuće, u kojoj više ne postoje uvjeti za stanovanje  - potvrdio je za Fenu Adis Agić iz Službe za civilnu zaštitu općine Gornji Vakuf-Uskoplje. 

 

Po njegovim riječima, u opasnosti od klizišta su još dvije kuće čiji su žitelji, također, izmješteni kod komšija i prijatelja. 

 

-Satima smo na terenu, skupa s načelnikom Seadom Čauševićem. Nastojimo da popravimo  situaciju, i spriječimo veće posljedice. Uspjeli smo pročistiti lokalni put, koji je bio blokiran – naglasio je. 

 

Ističe da je spomenuto klizište u stanju mirovanja i pod stalnim nadzorom pripadnika CZ koji će, bude li neophodno, ponovo reagirati. 

 

Određenih problema imaju i stanovnici drugih gornjovakufskih naselja, gdje su nabujale rijeke i potoci izazvali izlijevanje vode iz njihovih korita. 

 

- Više dvorišta je poplavljeno u naselju Hrasnica gdje se izlio potok, koji se prethodno bio začepio.Voda je prekrila i dio mjesnog puta, ali je situacija sada pod kontrolom - istaknuo je. 

 


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!