Novi zakon ima i ovu opciju

Postoji način: Evo kako je moguće po ubrzanom postupku dobiti radnu vizu za Njemačku

Hronika01.02.19, 20:01h

Postoji način: Evo kako je moguće po ubrzanom postupku dobiti radnu vizu za Njemačku
Ovaj Zakon prvenstveno za cilj ima zadovoljiti potrebe njemačke ekonomije za radnom snagom, ali osigurati i kontrolirati dolazak radne snage iz trećih zemalja

 

Trend iseljavanja radne snage jedna je od gorućih tema u BiH. Između 150.000 i 200.000 građana spremno je napustiti BiH, a mnogi se pribojavaju da bi novi njemački Zakon o useljavanju radne snage mogao biti uvod u sljedeći egzodus u koju bi se, prema nekim procjenama, moglo odseliti 80.000 osoba, piše Vecernji.ba.

 

Novi Zakon o useljavanju, koji je usvojila Vlada Njemačke, a koji bi na snagu trebao stupiti 1. januara, nešto je o čemu se na zapadnom Balkanu mnogo govori. Nikada nijedan zakon na ovim prostorima nije pobudio toliko zanimanje javnosti, a građani na razne načine pokušavaju doći do informacije koja bi upravo njima pogodovala pri odlasku i zapošljavanju u toj zemlji.

 

O novom Zakonu o useljavanju u Njemačku za Deutsche Welle govorila je dr. Carola Burkert, stručnjakinja za migracije u Institutu za istraživanje tržišta rada u njemačkoj saveznoj Agenciji za rad.

 

Prema njezinim riječima, ovaj Zakon prvenstveno za cilj ima zadovoljiti potrebe njemačke ekonomije za radnom snagom, ali osigurati i kontrolirati dolazak radne snage iz trećih zemalja. Burkert je kazala da se sve novine novog Zakona mogu sažeti u tri tačke.

 

Prvo, izjednačava osobe sa srednjom stručnom spremom i osobe sa sveučilišnom diplomom. To je velika novost jer je prethodni zakon uglavnom uzimao u obzir samo osobe s visokom stručnom spremom. Sad je to prošireno i na stručnu radnu snagu. Druga stvar je ukidanje tzv. vorrangprüfunga (kriterij prema kojem kompanija prvo mora pokušati pronaći osobu za određeno radno mjesto u Njemačkoj ili u EU, pa tek onda dolaze u obzir kandidati izvan EU-a). To je, također, olakšanje. Treća stvar, koja nije olakšavajuća, nego više predstavlja prepreku, je to da će se zahtijevati dokaz poznavanja njemačkog jezika pri traženju posla. Dokaz o znanju njemačkog jezika uveden je kao kriterij za rad ili za priznavanje stranih stručnih diploma.

 

- Dakle, u novom Zakonu postoje dva olakšavajuća elementa i jedan otežavajući- naglasila je Burkert.

 

Zakon predviđa ubrzan postupak, odnosno tzv. fast track, ako poslodavac plati određeni iznos i obrazloži zašto bi se trebao odvijati taj brzi postupak. Tvrtka mora to zatražiti i dokazati da postoji žurna potreba za rješavanjem problema nedostatka određenog radnog mjesta, potom da je pronašla adekvatnu osobu za taj posao iz inozemstva. Tako će ona moći proći kroz brzu proceduru za podnošenje zahtjeva za vizu.

 

Kad je riječ o novoj mogućnosti koju predviđa Zakon, dolasku na 6 mjeseci u cilju pronalaska posla Burkert je kazala da će to biti moguće samo pod određenim uvjetima – priznavanje diplome, poznavanje njemačkog jezika, barem na razini B1, osoba će morati dokazati i da u ovih 6 mjeseci može sebi osigurati sredstva za život. Treba reći da je šestomjesečna viza već postojala za one s VSS i da se malo koristila zato što ove uvjete nije lako ispuniti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!