od posljedica teške akutne respiratorne infekcije

Gripa ugasila još četiri života: Za osam dana 16 preminulih u RS-u

Hronika29.01.19, 17:10h

Gripa ugasila još četiri života: Za osam dana 16 preminulih u RS-u
Od 21. januara do danas ukupan broj preminulih od gripa popeo se na 16

 

Četiri pacijenta preminula su u Republici Srpskoj (RS) od posljedica teške akutne respiratorne infekcije. 

 

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i bolnica Zvornik prijavili su po jednog, a dobojska bolnica dva pacijenta koja su preminula od gripa, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a. 

 

Radi se o osobama srednje i starije životne dobi sa brojnim komorbiditetima. 

 

Od 21. januara do danas ukupan broj preminulih od gripa popeo se na 16. 

 

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a su potvrdili da svakodnevno prate epidemiološku situaciju u tom bh. entitetu i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije. 

 

Broj do sada prijavljenih ILI infekcija, tj. oboljenja koja se na primarnom nivou vode kao gripa, čini 0,78 posto oboljelih u odnosu na ukupnu populaciju. 

 

U narednom periodu posebnu pažnju treba obratiti, kako dodaju, prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak (domovi za starije osobe, domovi za osobe sa invaliditetom itd.) i poštovati preporuke ustanova. 

 

Trajanje posjeta treba svesti na minimum, odlaziti u posjete samo ukoliko nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim - navode iz Instituta.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!