Doajen bh. glumišta na liječenju u Njemačkoj

Bosanci u Švedskoj sakupljaju pomoć za Josipa Pejakovića

Hronika28.01.19, 20:51h

Bosanci u Švedskoj sakupljaju pomoć za Josipa Pejakovića
Objavljeno je da će naš poznati glumac u srijedu imati operaciju u jednoj bolnici u Njemačkoj, operacija košta 35.000 eura, a obavit će je hirurg Milomir Ninković

 

Švedski Radio Geteborg prenio je apel Facebook grupe “20 kruna za čovjeka” da se Bosanci i Hercegovci s adresom u toj skandinavskoj zemlji odozovu za pomoć Josipu Pejakoviću, doajenu bh. glumišta, koji je već duže vrijeme teško bolestan, piše Avaz.  
 

Prema informacijama koje su podijelili članovi te grupe, ali i Facebook stranica Radio Gbg, Pejaković je trenutno na liječenju u Njemačkoj, a u srijedu bi trebao biti podvrgnut operativnom zahvatu. 


- Josip je trenutno u bolnici u Njemačkoj, gdje čeka operaciju koja će mu spasiti nogu od amputacije. Socijalno osiguranje koje ima u BiH, nije mu odobrilo plaćanje troškova ove operacije - navedeno je u apelu.


Operacija košta 35.000 eura, a do sada je sakupljeno 15.000. Prema informacijama s Facebook stranica koje prikupljaju pomoć, akcija će trajati do 31. januara, a operaciju će izvršiti čuveni hirurg Milomir Ninković, Sarajlija koji živi i radi u Minhenu. 


Podsjećamo, Pejaković se prvo liječio u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a sredinom prošle godine, na svoju inicijativu, napustio je KCUS i nastavio liječenje u Zagrebu.


Novinari Avaza pokušali su jučer kontaktirati Pejakovića i njegovu suprugu Vesnu Mašić kako bi dobili više informacija o njegovom zdravstvenom stanju, ali su bili nedostupni.


Prema ranije objavljenim informacijama, Pejaković je imao složenu operaciju na abdomenu, što je prouzrokovalo niz drugih problema u vezi sa srcem. 


Mnogi bh. građani u dijaspori, ne samo u Švedskoj, jučer su se na ovim stranicama raspitivali na koji način i oni mogu pomoći Pejakoviću. Brojni su i komentari u kojima je izražena ogorčenost što Bosanci i Hercegovci moraju novac za liječenje sakupljati na ovaj način. 
 

- Pa, državo, dokle ćete srozavati ljudski rod? Dokle ćete ignorirati one kojima je vaša pomoć prijeko potrebna? Sramota! Zar čovjeku koji je toliko dao BiH, treba na ovaj način sakupljati pare? Naravno, učinit ćemo to, ali je to jad i bijeda - jedan je od komentara na vijest o akciji za pomoć Pejakoviću.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još