Bit će otvorena do 4. februara

U Historijskom muzeju izložba 'Koraci u tišini' Arme Tanović-Branković

Kultura28.01.19, 20:34h

U Historijskom muzeju izložba 'Koraci u tišini' Arme Tanović-Branković
Kustosica izložbe Elma Hodžić istakla je da autorica Tanović-Branković kroz ciklus "Koraci u tišini" traga za ženskim bićima u književnosti te podsjeća na uloge i društvene kontekste u kojima borave često potisnute, na marginama pribilježene, ponekad i zaboravljene

 

Prva od tri samostalne izložbe, "Koraci u tišini" autorice Arme Tanović Branković, koja predstavlja lično vizuelno reagiranje na pisanu riječ, otvorena je večeras u Historijskom muzeju u Sarajevu. 

 

Autorica je istakla da se u prvom ciklusu izložbe bavila bosanskohercegovačkim autorima, od klasika - Meša Selimović, Ivo Andrić i Derviš Sušić - ali i autorima kao što su Dževad Karahasan i Darijo Džamonja

 

- Kroz moje bavljenje književnim djelima, iskristalisao se i diskurs pozicija žene u bh. literaturi, tako da se neke od slika referiraju na ženu kao majku, ženu u ratu, ali i diskurs žene koja preuzima mušku ulogu - kazala je. 

 

Svaka od slika, dodala je Tanović-Branković, donosi i njen lični segment, jer su djela nastajala ponovnim čitanjem knjiga, nakon sticanja određenih životnih iskustava.   

 

Istakla je da će uskoro biti otvorene i druge dvije izložbe u istom ciklusu, "Koraci u tami" i "Tragovi u bijelom", u kojim će se baviti  ženskim autorima te postmodernom u bh. književnosti. 

 

Kustosica izložbe Elma Hodžić istakla je da autorica Tanović-Branković kroz ciklus "Koraci u tišini" traga za ženskim bićima u književnosti te podsjeća na uloge i društvene kontekste u kojima borave često potisnute, na marginama pribilježene, ponekad i zaboravljene. 

 

Izložba koja je otvorena do 4. februara, prodajnog  je karaktera, a sav novac će biti poklonjen u dobrotvore svrhe.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!