Podrška od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Dodik o Deklaraciji HNS-a: Nikome ne treba negirati pravo da artikulira svoj legitiman politički stav

Front28.01.19, 17:51h

Dodik o Deklaraciji HNS-a: Nikome ne treba negirati pravo da artikulira svoj legitiman politički stav
On je dodao da je Republika Srpska učinila mnogo na osiguravanju povratka hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali da je, kako kaže, ključ za rješenje hrvatskog pitanja u BiH na teritoriju Federacije BiH

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je povodom Deklaracije koju je usvojio Hrvatski narodni sabor (HNS) da je riječ o političkom stavu jednog od konstitutivnih naroda u BiH, prenosi Avaz

 

- Smatram da nikome ne treba negirati pravo da artikulira svoj legitiman politički stav i lično mislim da je, poslije dugogodišnje majorizacije Hrvata od Bošnjaka, bilo za očekivati i radikalnije stavove - rekao je Dodik.


 
On je naglasio i da Republika Srpska podržava princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda te da razumije da Hrvatima nije prihvatljivo da se vlast na nivou Federacije BiH i BiH uspostavlja bez njihovih legitimnih predstavnika, kao ni da Bošnjaci biraju njihovog člana Predsjedništva BiH.

 

- S druge strane, vjerujem da je svima apsolutno jasno da je Republika Srpska nedodirljiva i da bilo kakva mogućnost promjene njenog teritorija nije i nikada neće biti moguća - naglasio je Dodik, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

 

On je dodao da je Republika Srpska učinila mnogo na osiguravanju povratka hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali da je, kako kaže, ključ za rješenje hrvatskog pitanja u BiH na teritoriju Federacije BiH.


 
- Hrvati su, prema Dejtonskom sporazumu, bili ravnopravni s Bošnjacima u Federaciji BiH, ali su kasnijim nametnutim odlukama OHR-a i preglasavanjem u Ustavnom sudu BiH potpuno politički marginalizirani. To je nešto što mi itekako razumijemo i u tom smislu podržavamo njihova nastojanja da ponovo uspostave ravnopravnost na prostoru Federacije BiH - dodao je Dodik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još