Epidemija hara

U RS-u umrlo još pet osoba od posljedica gripe, ukupno 12 žrtava

Hronika28.01.19, 17:00h

U RS-u umrlo još pet osoba od posljedica gripe, ukupno 12 žrtava
Univerzitetski klinički centar Banja Luka prijavio je četiri, a bolnica Zvornik jednog preminulog pacijenta koji su bili pozitivni na virus A(X1)pdm09

 

Pet pacijenata preminulo je od posljedica teške akutne respiratorne infekcije u Republici Srpskoj (RS) od 25. do 27. januara, čime se ukupan broj žrtava gripe u ovom bh. entitetu povećao na 12. 

 

Univerzitetski klinički centar Banja Luka prijavio je četiri, a bolnica Zvornik jednog preminulog pacijenta koji su bili pozitivni na virus A(X1)pdm09. 

 

Radi se o osobama srednje i starije životne dobi, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a. 

 

Prvi slučajevi pacijenata preminulih usljed gripa u tom entitetu prijavljeni su 21.januara. 

 

Iz Instituta upozoravaju da aktivnost virusa influence u porastu u većini zemalja u sjevernoj hemisferi i registrovana je cirkulacija virusa influence A i B. 

 

Podaci iz 104 zemlje koje su zvanično prijavile podatke, pokazuju da od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na influencu, najviše je onih pozitivnih na tip A (98,3 posto). 

 

- Sojevi virusa influence koji su zasad dominantni i koji trenutno cirkulišu u sjevernoj hemisferi po dosadašnjoj genetskoj karakterizaciji upravo odgovaraju sojevima sadržanim u vakcini. To je veoma značajan podatak u pogledu prevencije ove bolesti i koristi koje imaju svi koji su se vakcinisali ove godine – navode iz Instituta.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još