Ljekarska komora KS reaguje na dešavanja na Skupštini

Zašto se nikad nisu bavili nedostatkom pedijatara, ali neistinito upozoravaju na 'nestašicu toplomjera'?

Front28.01.19, 13:51h

Zašto se nikad nisu bavili nedostatkom pedijatara, ali neistinito upozoravaju na 'nestašicu toplomjera'?
Pitanja koja su zlonamjerno i netačno postavljana, kako od strane predsjedavajućeg, tako i nekih zastupnika, diskriminiraju potrebe svih kategorija naših pacijenata, manipuliraju sa djecom koja imaju ortopedske poteškoće, a ne vode računa kako dati specijalizacije mladim ljekarima, stoji u reagovanju Ljekarske komore KS

 

Ljekarska komora Kantona Sarajevo uputila je medijima saopćenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

 

- Kako u  čl. 110. Poslovnika Skupštine KS (Sl. Novine KS, broj 41/12, Drugi novi prečišćeni tekst, 15/13, 47/13, 47/15 i 48/16) stoji da Skupština obezbjeđuje javnost rada blagovremenim, potpunim i objektivnim informisanjem javnosti o svom radu, morali smo reagirati na nedavna dešavanja u istoj. 
 
 
Ponukani provokativnim i omalovažavajućim odnosom Predsjedavajućeg i pojedinih zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo na Sjednici od 25.01.2019. godine, a u skladu sa čl. 10 i čl. 11 Statuta Ljekarske/Liječničke komore KS (u daljem tekstu Komora), obraćamo se javnosti u cilju istinitog informiranja i preveniranja ponavljanja ovakvih situacija.
 
 
Naime, Komora osigurava uvjete za organiziran nastup ljekara prema državnim organima, udruženjima, zdravstvenim ustanovama, proizvođačima i dobavljačima lijekova, med. sredstava i oprema (čl. 10, stav 3 Statuta Komore).
 
 
Obraćamo se prvenstveno radi zaštite zdravlja građana i očuvanja digniteta i zaštite interesa ljekarske profesije (čl. 10, stav 1 i 5 Statuta Komore).
 
 
Neargumentirano i neutemeljeno izvještavanje javnosti kojim se manipulira stav građana, šteti prije svega časnoj profesiji ljekara.
 
 
Umjesto da se zastupnici i predsjedavajući zabrinu o brojnim odlascima mladih iz BiH, među kojima je značajan broj ljekara, „bijeloj kugi“ koja nam prijeti, oni se brinu kako će pozitivan bilans poslovanja Ustanova predstaviti kao negativan.
 
 
Pitanja koja su zlonamjerno i netačno postavljana, kako od strane predsjedavajućeg, tako i nekih zastupnika, diskriminiraju potrebe svih kategorija naših pacijenata, manipuliraju sa djecom koja imaju ortopedske poteškoće, a ne vode računa kako dati specijalizacije mladim ljekarima. Problemom nedostatka pedijatara nikada se nisu bavili, ali tendenciozno neistinito upozoravaju na „nestašicu toplomjera“?
 
 
Komisija sa zaštitu javnog zdravlja, sanitarnu zaštitu i zaštitu zdravlja stanovništva (čl. 47 Poslovnika Skupštine KS) trebalo bi da radi na preventivnim programima, da unaprijedi sistem edukacije građana, posebno zaštite građana i ispravnosti proizvodnje hrane, a ne da daje neistinito tumačenje bilansa rada i poslovanja. Međutim, to nas ne čudi, jer u istoj je samo jedan ljekar. 
 
 
Molimo Vas da uvažite i poštujete naše članove, u duhu zakonskih propisa, jer ćemo u protivnom morati zaštititi interese ljekara, ali i građana - korisnika zdravstvenih usluga, stoji u saopćenju Ljekarske/Liječničke Komora Kantona Sarajevo, koji potpisuje predsjednica prof. dr. Ksenija Miladinović.
 
 
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
 
 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!