Dok broj oboljelih od gripe i dalje raste

Zbog teške respiratorne infekcije jedna osoba preminula u SKB Mostar, u BiH premalo vakcina

Hronika28.01.19, 09:04h

Zbog teške respiratorne infekcije jedna osoba preminula u SKB Mostar, u BiH premalo vakcina
U BiH je ove godine nabavljeno tek 56.510 doza, što je bilo dovoljno za cijepljenje dva posto stanovništva

 

Broj oboljelih od gripe i dalje raste u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u trećoj sedmici ove godine zabilježena je srednja aktivnost bolesti sličnih gripi (ILI) u Federaciji BiH, s trendom rasta u odnosu na sedmicu ranije.

 

Testiranja uzoraka oboljelih koji su hospitalizirani u četirima kliničkim centrima na području FBiH pokazuju kako su i dalje dominantni virusi gripe A, i to podtipovi A(H3) i A(H1N1)pdm09, piše Večernji list BiH.

 

Na službenim stranicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH navodi se kako su zbog gripe hospitalizirani pacijenti svih dobnih skupina, osim onih od 15 do 24 godine. Prema grafikonu objavljenom na spomenutoj stranici, najviše hospitaliziranih dosad je bilo u dobi od 24 do 64 godine, slijede djeca od 0 do 4 godine te zatim osobe starije od 65 godina.

 

Od posljedica virusa gripe ili SARI (teške akutne respiratorne infekcije) ove godine je u Bosni i Hercegovini već preminulo osam osoba, od čega sedam iz Republike Srpske i jedno dijete iz FBiH. Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske prošli tjedan objavili su da su im prijavljena tri nova smrtna slučaja. “Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je da su preminula dva pacijenta koja su bila pozitivna na virus influence A(H1)pdm09. OB Nevesinje prijavilo je da je SARI slučaj, koji je liječen u njihovoj ustanovi, zbog pogoršanja stanja, prebačen u SKB Mostar gdje je i preminuo. Kod navedene osobe nije laboratorijski utvrđen uzročnik bolesti”, navodi se u informaciji Instituta za javno zdravstvo RS-a.

 

Ističu da je u svim trima slučajevima riječ o osobama srednje do starije životne dobi, koje su, osim respiratorne infekcije, imale više hroničnih nezaraznih bolesti. Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a navode da nijedna preminula osoba nije bila cijepljena protiv gripe.

 

Dr. sc. med. Nina Rodić Vukmir, načelnica službe za epidemiologiju UZ-a RS-a, u izvještaju o nadzoru nad gripom navodi kako sojevi virusa gripe, koji su zasad dominantni i koji trenutno cirkuliraju na sjevernoj hemisferi, po dosadašnjoj genetskoj karakterizaciji, odgovaraju upravo sojevima sadržanim u cjepivu. To je veoma značajan podatak u pogledu prevencije ove bolesti te korist imaju svi oni koji su se cijepili cjepivom koje je ove godine bilo dostupno u BiH.

 

U BiH je ove godine nabavljeno tek 56.510 doza, što je bilo dovoljno za cijepljenje dva posto stanovništva. U Federaciji se u domovima zdravlja troše posljednje doze besplatnog cjepiva, a u RS-u ih više nema. Da je stanje s brojem oboljelih alarmantno u BiH, potvrdili su u domovima zdravlja gdje kažu da, osim sezonske gripe, imaju veliki priljev pacijenata s teškom upalom pluća. Pad broja oboljelih očekuje se tek sredinom februara, zbog čega se, kao mjere prevencije, i u idućim danima savjetuje izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima, češće pranje ruku, konzumiranje veće količine citrusnog voća i raznog povrća, češći boravak na svježem zraku, ali i dovoljno sna.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!