FOTO/ PETORICA ZLOGLASNIH

Ovo su vođe balkanskih džihadista, među njima je i jedan iz BiH: Šokantni detalji dosijea surovih ekstremista

Hronika27.01.19, 19:23h

Ovo su vođe balkanskih džihadista, među njima je i jedan iz BiH: Šokantni detalji dosijea surovih ekstremista
Kako se navodi u izveštajima bezbjednosnih službi, ove vođe su školovane uglavnom na teološkim fakultetima u Saudijskoj Arabiji, Maleziji, Jemenu i Egiptu

 

 

Od desetina džihadista koji se pojavljuju na ovim prostorima, tek se nekolicina smatra vođama. Njihov rejting u međunarodnoj hijerarhiji posebno je visok.


Kako se navodi u izveštajima bezbjednosnih službi, ove vođe su školovane uglavnom na teološkim fakultetima u Saudijskoj Arabiji, Maleziji, Jemenu i Egiptu, prenosi Blic.


Po povratku u zemlju, lako pronalaze posao imama ili hodža. Kontinuirano održavaju veze da radikalnim islamskim centrima na Bliskom istoku i iniciraju izgradnju novih džamija u kojima propagiraju radikalni islam. Vođe pokušavaju da ideološki utiču na lokalno stanovništvo, sa akcentom na mlade, ali i na romsku populaciju, što je posebna opasnost budući da njeni pripadnici ne znaju mnogo o religiji. 


Poslije izvesnog vremena, lideri pokušavaju da uspostave kontrolu nad zvaničnim islamskim zajednicama. Iako većina džamija na području Balkana institucionalno nije povezana sa radikalnim ekstremistima, postoji jedan broj vjerskih objekata u kojima su radikalni imami preuzeli kontrolu. 


Prema saznanjima službi bezbjednosti, a kako navodi Blic, na ovim prostorima postoje bar tri džamije koje su imami zloupotrijebili. Dosijei ovih ekstremista posebno su šokantni.


Ljavdrim Muhadžeri - Kasapin iz Kačanika


Ljavdrim Muhadžeri, zvani Ebu Abdulah el Albani za kojeg se priča da je stradao, džihadista je iz Kačanika (Kosovo).

 

ljavdrim-muhadzeri


Bio je jedan od najaktivnijih glasnogovornika za animiranje islamista sa ovih prostora da se u što većem broju priključe terorističkim strukturama koje su djelovale na području Sirije i Iraka. Njegova "popularnost" među vjernicima na Balkanu posebno je rasla posljednjih godina, zbog čega je njegov toksični uticaj na muslimane bio veoma snažan.


Jedno vrijeme bio je jedan od vođa terorističkog odreda Islamske države, kao i jedinice koja je djelovala u okviru Nusra fronta, nasljednice Al Kaide.


U Siriju je otišao među prvim islamistima sa Balkana tokom 2012. godine, kada je zajedno sa grupom džihadista prvo otputovao u Egipat, a odatle ilegalnim kanalima na sirijsku teritoriju. (Ova ruta naročito se često koristi kod balkanskih džihadista.)


Bio je poznat po brutalnosti. Internetom su kružili (i idalje kruže) snimci na kojima se vidi kako odsijeca glavu svojim zarobljenicima u Siriji. Poznat je pod nadimkom Kasapin iz Kačanika.


S obzirom na to da njegova smrt nikada nije potvrđena, među njegovim pristalicama kolaju različite priče o tome gdje se skriva. Navodno je viđen čak i u - Prištini.


Goran Pavlović - Beogradski konvertit


Goran Pavlović, zvani Džebel i Abdulah, konvertit iz pravoslavlja u islam, izdvojio se kao jedan od lidera i najekstremnijih vehabija na našim prostorima. Pavlović je, inače, Beograđanin po rođenju i svojim ekstremističkim radom najprije je počeo da se bavi upravo među preijstoničkim vjernicima. 

 

goran-pavlovic


Kada je dospio pod radar bezbjednosnih službi, ubrzo je promijenio sredinu, ali nije uspei da se sakrije od djelovanja bezbjednosnih službi Srbije.


Prije odlaska na ratište u Siriju, prednjačio je u zagovaranju radikalnih stavova, insistirao na netrpeljivosti prema ljudima drugih vjeroispovijesti, kao i prema tradicionalnim muslimanskim vjernicima koji se nisu slagali sa tumačenjem islama koje on zastupa. Nasilje nad muslimanskim vjernicima koji nisu pripadnici ekstremističkih ideologija posebno se zahtijeva kao mjera "disciplinovanja" neposlušnih vjernika.


Izvjesno vrijeme je sa porodicom živio u vehabijskom naselju Gornja Maoča u Bosni i Hercegovini, koje figurira kao "regrutni centar" džihadista na Balkanu.


U Siriju je otišao u novembra 2013. godine sa suprugom i kćerkom, koju je udao takođe za džihadistu. Početkom 2015. godine se spekulisalo da je poginuo u Siriji.


Abid Podbićanin - Pozivao vjernike u džihad


Abid Podbićanin, zvani Ebu Safija, prije odlaska u Siriju bio je šeih udruženja "Furkan" u Novom Pazaru.

 

abid-podbicanin


Ekstremnim predavanjima koja je redovno održavao u pomenutom udruženju uticao je na radikalnu indoktrinaciju članstva, pogotovo mlađih ljudi koji nisu dovoljno vjerski osviješćeni. U Siriju je 2013. godine otišao iz Egipta, zajedno sa ženom i maloljetnom djecom, koje je takođe koristio za svoju ekstremističku propagandu.


Njegov odlazak, koji je on i javno objavio, dodatno je motivisao još jedan broj pripadnika "Furkan" za odlazak na ratište. Spekuliše se da je poginuo 2015.godine, ali te tvrdnje, kao u slučaju velike većine boraca, nije moguće potvrditi.


Pojavljuje se u video snimku "Čast je u džihadu", u kome navodi da su tokom 90-ih godina u BiH - hrišćani i jevreji vršili zločine nad muslimanima samo zbog njihove vjere.


Pri tome je istakao da je svijet to gledao i dozvoljavao da se muslimani kolju kao ovce, pod izgovorom lažne demokratije, te da će se opet ponoviti Srebrenica, Goražde i u drugim mjestima, osim ukoliko se muslimani ne vrate svojoj vjeri.


U tom smislu, pozvao je sve vjernike da se priključe džihadu.

 

Ridvan Haćifi - Imam iz Gnjilana i borac ISIS


Poznatiji je pod imenom Abu Mukatil al Kosovi, rodom je iz Gnjilana. Kao imam, Haćifi je aktivno propagirao vehabizam i radio na vrbovanju mlađih islamskih vjernika kako bi isti prihvatili izvorno tumačenje islama.

 

ridvan-hacifi


Haćifi je tokom 2012. godine otišao u Egipat, navodno zbog studija, nakon čega se priključio terorističkim grupama ISIS u Siriji. Bliska je veza Ljavdrima Muhadžerija, kasapina iz Kačanika.


Tokom boravka u redovima Islamske države, eksponirao se u propagandnim video-snimcima sa Muhadžerijem. Nakon navodne pogibije Muhadžerija, Haćifi je postavljen za rukovodioca terorističke jedinice u ISIS umjesto njega. 


I za njega postoje informacije da je poginuo u borbama, ali to nije potvrđeno.


Salahudin Al Bosni - "Kolji ih ili otruj, smrskaj im glavu"


Od odlaska u Siriju angažovan je kao novinar za džihadističku medijsku kuću "Al Hajat medija centar". Bio je jedan od administratora internet portala Vijesti ummeta. 

 

ines-midzic


Njegovo prvo pojavljivanje u propagandne svrhe registrovano je na video-snimku "Čast je u džihadu" u juna 2015. godine na sajtu Televizije "Al Hajat". Poslije toga, Midžić se pojavio i na video-snimku "Ubijajte imame kufra" u junu 2016. godine.


U svom obraćanju, Midžić naglašava da bi nagrada za ubistvo bila veća ukoliko bi se pomenute aktivnosti preduzele tokom trajanja Ramazana: 


"Smrskaj glavu kamenom, ili ga zakolji nožem, ili ga pregazi autom, ili ga gurni sa visine, ili ga udavi ili otruj. Ako ne možeš, onda mu zapali kuću, auto, radnju."

 

Prema informacijama iz marta ove godine, Ines Midžić iz Bihaća, zajedno sa Naserom Arnautom iz Sarajeva, ubijen je u napadu dronom u Siriji 

 

(Blic/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još