USKORO PREMIJERA U SARAJEVSKOM POZORIŠTU MLADIH

Dramaturg Segor Hadžagić o novom autorskom projektu: 'Bosnian Beauty' je priča o otuđenosti i našem mentalitetu

Kultura26.01.19, 10:41h

Dramaturg Segor Hadžagić o novom autorskom projektu: 'Bosnian Beauty' je priča o otuđenosti i našem mentalitetu
Govoreći za Fenu o predstavi na kojoj radi, Hadžagić ističe da je "Bosnian Beauty" priča o raspadu jedne porodice, ali ispričana na prvenstveno tinejdžerima zanimljiv teatarski, filmski i multimedijalni jezik

  

U Pozorištu mladih Sarajevo u toku su čitaće probe za novu predstavu "Bosnian Beauty" koja je autorski projekt kućnog dramaturga tog teatra Segora Hadžagića, a premijerna izvedba se očekuje krajem februara ili početkom marta. 


Hadžagić se u ovoj predstavi našao u tri uloge - pisac je dramskog teksta, reditelj i glumac. 


Govoreći za Fenu o predstavi na kojoj radi, ističe da je "Bosnian Beauty" priča o raspadu jedne porodice, ali ispričana na prvenstveno tinejdžerima zanimljiv teatarski, filmski i multimedijalni jezik. 


To je, navodi Hadžagić, priča o tome da starija generacija svjesno ili nesvjesno tjera mlade da odlaze te kako su mladi i nove generacije mnogo bolji od starijih. 


Podvlači da "Bosnian Beauty" predstavlja jednu vrstu komentara na poznati film "Američka ljepota" te da naslov ostaje na engleskom, jer je predstava u svom teatarskom jeziku i govoru u potpunosti amerikanizirana. 


- Mi smo otuđeni od sebe i zato taj naziv na engleskom. I još je jedan razlog za to koji ne bih otkrivao - naglašava Hadžagić, dodavši da je to priča i o holivudizaciji jezika, generalno i otuđenosti ljudi prije svega onih starijih generacija, otuđenosti od posla, profesije te djece i porodice. 


Ujedno je to i kritika ovdašnjeg mentaliteta da često obeshrabruje mlade u njihovim ambicijama i snovima. 


Hadžagić podvlači da je inicijalno o ovom tekstu razmišljao kao o filmu te se i nada da će nekada on biti i realiziran. 


Govoreći o tome kako uspijeva da se snađe u tri uloge - reditelja, glumca i pisca, naglašava da se dugo pripremao te mu to ne predstavlja veliki problem. 


U predstavi će, osim Hadžagića, za sada glumiti i Edhem Husić te Anja Drljević


"Bosnian Beauty" je diplomski ispit studenta produkcije na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Berina Češkića


Predstava se realizuje u okviru programa "Otvoreno u PM", koji omogućava otvorenost pozorišta ka novim idejama i aktuelnim temama.


(FENA/ad/Foto:Fena) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!