Pacijente su testirali na spolne bolesti i na trudnoću

Medicinski tehničar koji je ženu u komi učinio trudnom silovao i ostale pacijente: Bojim se da je upravo on čudovište koje je moj sin spominjao

Hronika25.01.19, 17:41h

Medicinski tehničar koji je ženu u komi učinio trudnom silovao i ostale pacijente: Bojim se da je upravo on čudovište koje je moj sin spominjao
Kada je žena koja već godinama leži nepokretna rodila, policija je među osobljem u klinici provela DNK testiranje i otkrila da se Sutherlandov DNK poklapa s DNK tek rođenog djeteta

 

Nathan Sutherland osumnjičen je za silovanje nepokretne pacijentice koja mu je rodila dijete. Sada se sumnja da je silovao i druge pacijente. Pacijente su testirali na spolne bolesti i na trudnoću...


- U šoku sam. U potpunom sam šoku, vjerovala sam tom čovjeku. Čak sam mu rekla da mi je drago što radi s mojim sinom, da se bolje osjećam jer znam da je u dobrim rukama, izjavila je u četvrtak Angela Gomez, majka pacijenta klinike Hacienda Healthcare u Arizoni o medicinskom tehničaru Nathanu Sutherlandu (36).

 

Sutherland je osumnjičen za seksualno zlostavljanje nemoćne osobe, nepokretne pacijentice u klinici u kojoj je radio, a njegov zločin otkriven je kada rodila njegovo dijete, prenosi 24sata.hr.

 

Osoblje klinike, porodica i rođaci ostalih pacijenata i dalje su u nevjerici zbog činjenice da je upravo Sutherland počinio takav gnjusan zločin.

 

- Bio je vrlo nježan, požrtvovan, pun ljubavi. Ili se barem pravio. Stvarno sam mu vjerovala. Posumnjala sam na neke druge zaposlenike, ali pogriješila sam. Sve nas je zavarao. Nikada, ni u najluđim snovima, ne bih pomislila da bi on napravio takvo nešto - dodala je.

 

Podsjetimo, Nathan Sutherland optužen je za silovanje kvadriplegičarke smještene u klinici koja je krajem prošle godine rodila dijete. Kada je žena koja već godinama leži nepokretna rodila, policija je među osobljem u klinici provela DNK testiranje i otkrila da se Sutherlandov DNK poklapa s DNK tek rođenog djeteta.

 

Majka djeteta je 29-godišnjakinja, a pacijentica je klinike od svoje treće godine. Isprva se mislilo da je žena u komi, no naknadno se ispostavilo da to nije tačno. Pacijentica ne govori i u ranom djetinjstvu je imala brojne napadaje zbog kojih je mentalno zaostala. Ima malu pokretljivost u udovima, glavi i vratu, reagira na zvuk i može gestikulirati licem. Sve to znači da je bila svjesna napada, svjesna da je napadač siluje, objavio je britanski The Sun.

 

 

Osumnjičeni je silovao pacijenticu između februara i aprila prošle godine i policija sumnja da ju je silovao nebrojeno puta. Daljnja istraga bi trebala pokazati postoji li još žrtava. Nakon Sutherlandovog hapšenja, bolnica je poslala obavijest porodicama drugih pacijenata da imaju pravo na besplatno testiranje na spolne bolesti i test na trudnoću.

 

- I moj sin je podvrgnut testiranju na spolne bolesti. Čekamo rezultate - izjavila je Gomez, koja se boji da je Sutherland zlostavljao i njezinog sina.

 

Potresena žena sumnja da je baš optuženi Sutherland 'čudovište koje je sin povremeno spominjao'.

 

Sutherland se pojavio u sudnici u srijedu, ali se nije izjasnio o krivnji. Nadležni sud u okrugu Maricopa odredio je jamčevinu na 500.000 dolara.

 

Odvjetnik optuženog, David Gregan tvrdi da nema izravnog dokaza da je njegov klijent kriv za silovanje i najavio da će na suđenje pozvati još jednog stručnjaka za DNK koji navodno može pobiti testiranje koje tereti Sutherlanda.

 

Bivša susjeda optuženog Esella Burr opisala ga je 'mirnog porodičnog čovjeka', piše Daily Mail.

 

- Sutherland je bio oženjen i otac četvero djece. Par je svake nedjelje išao u crkvu na misu, a optuženi je sa svojom sestrom u duetu SLEEPLESSOULJAZ pjevao kršćanske rap pjesme - kazala je.

 

Susjeda tvrdi da bi optuženi uvijek pozdravljao, a povremeno su znali porazgovarati. Prisjetila se kako je Sutherland u nekoliko navrata spomenuo koliko voli svoj posao medicinskog tehničara.

 

Sutherlandova supruga podnijela je zahtjev za razvod 5. decembra 2018. što je tri sedmice prije nego je žrtva rodila. On je jednom ranije već bio u braku, iz kojeg ima dvoje djece. Rješenje o razvodu izdano je 24 sata prije nego što se žrtva porodila.

 

Ono što je posebno nevjerovatno u cijeloj priči jest to da niko od osoblja, pa ni njezini liječnici nisu primijetili da je pacijentica trudna, sve dok nije počela vikati od boli kada su krenuli porođajni trudovi.

 

Nakon šokantnog skandala, šef klinike Bill Timmons dao je ostavku, a od dvojice liječnika koji su se trebali brinuti za pacijenticu jedan je dao otkaz, dok je drugi suspendiran bez plaće do kraja istrage koju će provesti državna inspekcija nadležna za zdravstvenu skrb.

 

Glavni liječnik zlostavljane pacijentice, dr. Thanh Nguyen suspendiran je jer je ugrozio zdravlje i dobrobit jednog ili više svojih pacijenata. Drugi liječnik koji je brinuo o žrtvi najvjerojatnije je dr. Phillip Gear, koji je pregledao ženu u aprilu prošle godine, i u karton napisao da nema većih promjena u njezinom zdravstvenom stanju, prenosi 24sata.hr.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!