Sa dvije zvjezdice 'skače' na 4+

Bh. tajkun postaje vlasnik hotela u tradicionalnom ljetovalištu Bosanaca: 'Imam plan, dovest ćemo imućne goste'

Biznis Klub24.01.19, 20:54h

Bh. tajkun postaje vlasnik hotela u tradicionalnom ljetovalištu Bosanaca: 'Imam plan, dovest ćemo imućne goste'
Prodajom će hotel "Hrvatska", koji je do sada imao dvije zvjezdice, biti kategoriziran na četiri plus što je u razgovoru potvrdio i sam Ćorluka

 

Izvor: slobodnadalmacija.hr

 

Hotel "Hrvatska" u Baškoj Vodi, koji je do 2017. godine kao bivša vojna nekretnina poslovao u sklopu Cluba Adriatic, nakon što je Vlada RH donijela odluku da se izdvoji iz upravljanja Adriatica, napokon očekuju svjetliji dani, odnosno godine, i to ne kao prošla kada je bio zatvoren.


Hrvatska je Vlada donijela odluku o izboru makarske tvrtke Marea Alta, vlasnika Petra Ćorluke, kao najpovoljnijeg ponuđača za kupnju hotela "Hrvatska", koja je ponudila 46,13 miliona kuna, čak 10,2 miliona više od početne cijene od 35,9 miliona, koliko je bilo navedeno u drugom, ponovljenom natječaju Ministarstva državne imovine iz oktobra 2018. godine.

 

Ministarstvo je uz Ćorlukinu tvrtku, zaprimilo još dvije obvezujuće ponude – slatinske tvrtke Maros nekretnine koja je ponudila 36,5 miliona kuna te zagrebačke Adria Coast turizam s ponudom ''teškom'' 42,4 miliona.

 

Ministarstvo državne imovine s tvrtkom Marea Alta zaključit će kupoprodajni ugovor prema kojem će kupac biti obvezan isplatiti kupoprodajnu cijenu u roku 30 dana od dana zaključenja ugovora, umanjenu za iznos od 1,79 miliona kuna uplaćen u korist državnog proračuna na ime jamčevine u postupku javnog poziva za podnošenje ponuda.

 

Ulaganje od 20 miliona eura

 

Prodajom će hotel "Hrvatska", koji je do sada imao dvije zvjezdice, biti kategoriziran na četiri plus što nam je u razgovoru potvrdio i sam Ćorluka, hercegovački poduzetnik, vlasnik brenda ''Teta Violeta'' i tvornice Violeta, trgovačke tvrtke Prodex koja upravlja s dva šoping centra u BiH te hotela u Sarajevu s pet zvjezdica, staračkog doma i dječjeg vrtića, a čija se imovina procjenjuje na više od 150 miliona eura.

 

Ćorluka, inače više od dvije godine planira gradnju hotela u Makarskoj na predjelu Cvitačka, ali je, kako kaže, ''zapelo'' zbog administracije.

 

– Drago mi je da smo dobrodošli u Bašku Vodu i da smo započeli izvrsnu suradnju s baškovoškim načelnikom Joskom Roščićem, a posebno sam zadovoljan kupnjom hotela "Hrvatska" i proširenjem baškovoške turističke ponude.

 

Sada slijedi izrada najboljeg idejnog rješenja za hotel kao i raspisivanje natječaja za izvođača radova, a prema prvim procjenama, u rekonstrukciju i obnovu hotela uložit ćemo oko 20 milijuna eura te planiramo otvoriti ga na početku sezone 2020. godine – kazao nam je Ćorluka.

 

Do početka ove sezone planira se započeti s pripremnim radovima, a Ćorluka ističe kako ga posebno veseli proširenje kapaciteta hotela koji se nikada nisu koristili, a to su kino, sale te vanjski i unutrašnji bazen čime će u "Hrvatskoj" boraviti gosti bolje platežne moći, ali za sada se još radi na ''ispitivanju'' tržišta.

 

Informacijom prema kojoj je vlasnik ''Violete'' kupio hotel "Hrvatsku" posebno je zadovoljan baškovoški načelnik Josko Roščić koji je lani bio jako razočaran postupkom Ministarstva državne imovine, koje je hotel zatvorilo prije sezone i stavilo ga na prodaju, jer je "Hrvatska" mogla ostvariti oko 40 hiljada noćenja i u njemu je kao i do prošle godine moglo raditi 48 djelatnika, od čega 18 stalno zaposlenih i 30 sezonaca.

 

– S gospodinom Ćorlukom sam već održao sastanak i prema prvim dojmovima riječ je o korektnom i vrlo ozbiljnom poduzetniku kojem je u interesu napredak Baške Vode. Ćorluka u hotelu namjerava zaposliti najmanje 40 djelatnika, a kako mi je prezentirao, "Hrvatska" bi mogla raditi tikom cijele godine čime će ostvariti najmanje 50 tisuća noćenja – veli Roščić dodavši da će novi vlasnik napokon preurediti dijelove hotela na dvije etaže, a koji su ostali ''zaboravljeni''.

 

Baška Voda će biti vrh

 

– Općina će na sve moguće načine izići ususret Ćorluki, ali samo uz poštovanje prostorno-planske dokumentacije te ako uspije prodaja objekata u Baškom Polju i Krvavici, Baška Voda će godišnje ostvarivati 2 miliona noćenja i imat će vrhunske sadržaje kakvih nema od Dubrovnika do Istre – kazao je Roščić.

 

Prema raspisanom javnom pozivu od prije četiri mjeseca, hotel "Hrvatska" prodavao se za 35,9 miliona kuna, dok ga je Ministarstvo državne imovine u maju 2018. godine prodavalo za 42,3 miliona kuna, odnosno 6,4 miliona kuna više.

 

Potencijalni kupci su do 23. oktobra prošle godine morali uplatiti jamčevinu od 1,79 miliona kuna, dok je ona u prvom natječaju iznosila 2,1 milion kuna, ali na isti nije pristigla nijedna ponuda.

 

Hotel s dvije zvjezdice ima bruto površinu 12.500 kvadratnih metara, a neto 8956 kvadrata te 136 smještajnih jedinica, tačnije 128 soba i osam apartmana.

 

Radio je sezonski sve do prošle turističke sezone, a prema finansijskim izvješćima, poslovao je pozitivno jer su mu prihodi zadnjih nekoliko godina bili veći od 6 miliona kuna, dok su rashodi iznosili od 5,6 do 6 miliona kuna, tako da gubitaka nije bilo, samo 2017. godinu završio je s plusom oko 700 hiljada kuna.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još