37.000 osoba pati i od respiratornih infekcija

U KS-u 4.000 oboljelih od gripe i bolesti sličnoj gripi: Evo simptoma neugodne bolesti

Hronika22.01.19, 12:07h

U KS-u 4.000 oboljelih od gripe i bolesti sličnoj gripi: Evo simptoma neugodne bolesti
- Ako ste bolesni, trebate ostati kod kuće - savjetovala je Pitić

 

U Kantonu Sarajevo do sada je evidentirano oko 37.000 oboljelih od respiratornih infekcija, a oko 4.000 oboljelih od gripe i bolesti sličnoj gripi - kazala je za Fenu epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pitić. 

 

Navela je da su simptomi gripe visoka temperatura koju je teško spustiti, groznica, kašalj, upaljeno grlo, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, zimica i umor te gubitak apetita. 

 

Pitić je istakla da sezona respiratornih infekcija u Evropi počinje u 40-toj sedmici tekuće i da traje do 20-te sedmice naredne godine te da se u Bosni i Hercegovini u tom periodu prate respiratorne infekcije, uključujući i gripu. 

 

- Ovogodišnja sezona se karakteriše kao sezona predviđenog, uobičajenog toka za Sjevernu hemisferu. Do sada je u Evropi evidentirano 9,6 miliona oboljelih, 4,6 miliona posjeta ljekaru radi respiratornih infekcija i 114.000 hospitaliziranih - kazala je Pitić te dodala da su izolirani virusi kod oboljelih AH1 u 38,5 posto i AH3 u 20,8 posto. 

 

Kao najvažniju i najefikasniju preventivnu mjeru Pitić je navela vakcinaciju protiv gripe koja pokriva sva četiri najčešće izolirana virusa. 

 

Ukoliko građani nisu vakcinisani, Pitić preporučuje izbjegavanje skupova naročito u zatvorenim i neprovjetrenim prostorijama, zatim udaljavanje od osobe koja kašlje ili kiše, pranje i dezinfekcija ruku, korištenje jednokratnih maramica i ubrusa i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta. 

 

- Ako ste bolesni, trebate ostati kod kuće - savjetovala je Pitić.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!