Ponovio ultimatum

Čović: Bez izmjene Izbornog zakona nema uspostave vlasti

Front21.01.19, 15:01h

Čović: Bez izmjene Izbornog zakona nema uspostave vlasti
Na Sabor HNS-a pozvano je oko 600 izaslanika, a Čović je zaključio kako će "Sabor HNS-a u subotu polučiti najbolje rezultate do sada"

 

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović poručio je u ponedjeljak u Mostaru kako se bez izmjene Izbornog zakona neće moći implementirati izborni rezultati. 

 

- Partneri s kojima želimo graditi euroatlantsku budućnost morat će razumjeti da nikada više nećemo doći u poziciju da netko bira naše predstavnike i da imamo nelegitimne predstavnike Hrvata, što god tko mislio o tome - kazao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a. 

 

Kada je u pitanju formiranje vlasti na razini BiH i Federacije BiH, Čović kaže kako se ništa dinamično od protekle sjednice HNS-a nije događalo oko toga. 

 

- Do nas neće biti ni kada je u pitanju uspostava Vijeća ministara BiH, a niti uspostava federalne vlade. Što se tiče federalne vlade, bez izmjena Izbornog zakona neće se moći dogoditi implementacija izbornog rezultata na federalnoj razini - ustvrdio je Čović. 

 

Istaknuo je kako je za HDZ BiH "prihvatljivo svako rješenje koje osigurava legitiman izbor članova Predsjedništva i Doma naroda". 

 

- Pozivam partnere, prijatelje Bošnjake da razumiju da ćemo bez tog uvjeta teško napraviti bilo kakav iskorak - dodao je. 

 

Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, Čović je naglasio kako je jasno da trenutno dva člana Predsjedništva BiH "uvjetuju predsjedavajućeg Milorada Dodika da bi oni njemu dali suglasnost za mandatara za Vijeća ministara". 

 

- Mislim da se to ne smije događati ako znamo da imamo mandatara unaprijed zadanog i znamo da je to predstavnik srpskog naroda, pobjednik u RS-u. Onda bi sasvim bilo logično da i ova dva člana Predsjedništva BiH, koji su došli bošnjačkim glasovima, podrže takvu inicijativu i ne stvaraju bilo kakav daljnji prijepor - kazao je Čović. 

 

Što se tiče županija, Čović smatra kako se najdalje do 10. veljače može završiti uspostava vlasti u pet županijskih prostora gdje, kako je rekao, HDZ BiH ima dominantnu ulogu. 

 

Pored aktualne političke situacije u BiH, Predsjedništvo HNS-a na sjednici je razmatralo i pripreme za Sabor HNS-a, koji će se održati 26. siječnja u Mostaru. 

 

- Na sjednici smo prihvatili uopćeni pristup deklaraciji HNS-a koja će biti usvojena na Saboru, a koji će biti izvještajnog karaktera. Riječ je o značajnom i složenijem dokumentu koji se sastoji od sedam točaka, a sadrži sve segmente, od euroatlantskog puta, Domovinskog rata, socijalne, ekonomske politike, jednakopravnosti, legitimnog predstavljanja i drugo - kazao je Čović. 

 

Upitan hoće li se ponovno kandidirati za predsjednika HNS-a, Čović je kazao kako će HDZ BiH predložiti svoje predstavnike za Predsjedništvo te kako je uvjeren da će njega predložiti za predsjednika. 

 

Na Sabor HNS-a pozvano je oko 600 izaslanika, a Čović je zaključio kako će "Sabor HNS-a u subotu polučiti najbolje rezultate do sada".

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još