APELACIONI SUD DONOSI KONAČNU ODLUKU

Narkobos bi već sutra mogao biti na slobodi: Ako se ovo dogodi, Darko Šarić odmah izlazi iz zatvora!

Hronika20.01.19, 11:34h

Narkobos bi već sutra mogao biti na slobodi: Ako se ovo dogodi, Darko Šarić odmah izlazi iz zatvora!
Razmatranje žalbe okončalo se u posljednjoj nedjelji 2018. godine, odlukom Apelacionog suda, koji je poništio rješenje Višeg suda. Pljevljak se tada nakratko našao u svojevrsnom pravnom međuprostoru - ni u pritvoru ni van njega

 


Advokati Darka Šarića, osuđenog narkobosa, podnijeli su Apelacionom sudu žalbe, gdje traže ukidanje pritvora Šariću do pravosnažnosti presude, te će već početkom naredne nedjelje biti poznato hoće li se Pljevljak poslije pet godina naći na slobodi, saznaje Blic.


Hoće li se narko-bos iz Pljevalja poslije pet godina naći na slobodi dok čeka pravosnažnost presude kojom je osuđen na 15 godina robije, pitanje je koje se postavlja od 10. decembra, kada su branioci Šarića uložili žalbu na odluku o produženju pritvora.


Razmatranje žalbe okončalo se u posljednjoj nedjelji 2018. godine, odlukom Apelacionog suda, koji je poništio rješenje Višeg suda. Pljevljak se tada nakratko našao u svojevrsnom pravnom međuprostoru - ni u pritvoru ni van njega.


Kako je obrazloženo u odluci o poništenju pritvora, pritvor je poništen jer nisu jasno navedeni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mjera, odnosno Viši sud nije odgovorio na pitanje zašto se pritvor u zatvoru ne može zamijeniti nekom blažom mjerom (poput nanogice).


Takvo pitanje je opravdano: sudovi sve češće zaziru od automatskih produženja pritvora zbog odšteta koju okrivljeni traže nakon okončanja postupka, a posebno su skloni da zatvorske pritvore zamijene nanogicama ili drugim mjerama (poput zabrane komuniciranja sa svjedocima i slično).


Tužilaštvo za organizovani kriminal usprotivilo se bilo kojoj blažoj mjeri od pritvora, jer bi to podrazumijevalo da se Šarić i ostali nadalje brane sa slobode. Zato je vijeće Višeg suda, u danu kada smo dočekivali 2019. godine, ponovo donijelo rješenje kojim je Šariću i ostalima produžilo pritvor.


Međutim, kako saznaje Blic, odbrana Darka Šarića ove nedjelje uložila je novu žalbu Apelacionom sudu, koji bi trebalo da presječe i definitivno produži, ukine ili za nanogicu zamijeni pritvor Šariću.


S obzirom na to da se ovakve vrste predmeta rješavaju po hitnom postupku, sudbina Pljevljaka biće poznata kako već u ponedjeljak, naglašava izvor Blica iz pravosuđa.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!