Ministrica zdravstva poručila

Sofić: Subspecijalizacije i specijalizacije u KS neće biti dovedene u pitanju

Front18.01.19, 13:18h

Sofić: Subspecijalizacije i specijalizacije u KS neće biti dovedene u pitanju
Pojasnila je da je oblast specijalizacija i subspecijalizacija pravno regulisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom o specijalizacijama i subspecijalizacijama doktora medicine, doktora stomatologije, magistara farmacije i inženjera medicinske biokemije

 

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić je izjavila da medicinske specijalizacije i subspecijalizacije u Kantonu Sarajevo neće biti dovedene u pitanje. 

 

Ova reakcija ministrice Softić uslijedila je nakon saopćenja KO KS SDA da će prema svim izgledima, trenutni konkursi za specijalizacije morati biti obustavljeni, a svi budući konkursi odgođeni do daljnjeg. 

 

Ona smatra da je došlo do pogreške u prenošenju činjeničnog stanja, te pojasnila da je specijalizacija i subspecijalizacijа organizirani oblik sticanja teoretskih i praktičnih stručnih znanja i naučnih saznanja prema propisanom programu. 

 

- Riječ je o edukaciji tj. specijalističkom usavršavanje zdravstvenih radnika koji imaju najmanje godinu dana radnog iskustva u struci nakon položenog stručnog ispita, a ne o radnom odnosu na neodređeno vrijeme, i kao takva kategorija neće biti dovedene u pitanje – kazala je ona.   

 

Pojasnila je da je oblast specijalizacija i subspecijalizacija pravno regulisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom o specijalizacijama i subspecijalizacijama doktora medicine, doktora stomatologije, magistara farmacije i inženjera medicinske biokemije. 

 

Odobrenje za specijalizaciju, odnosno subspecijalizaciju daje federalni ministar na osnovu godišnjeg plana potrebnih specijalizacija i subspecijalizacija koji donosi na prijedlog kantonalnih ministarstava zdravstva, koje se dostavlja zajedno sa mišljenjem nadležnog kantonalnog zavoda za javno zdravstvo i zavoda zdravstvenog osiguranja. 

 

-  Želimo pružiti poštenu priliku mladim i stručnim ljudima, sa visokim stepenom moralnog integriteta i radne etike, koji su željni rada i u potpunosti posvećeni pacijentima i medicinskoj struci – kazala je ministrica Softić, saopćeno je iz DF-a. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!