Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke

Izetbegović je povukao ponudu Bh. bloku, ali to se promijenilo nakon 9. januara. Odlučili smo skratiti trakavicu!

Front17.01.19, 08:53h

Izetbegović je povukao ponudu Bh. bloku, ali to se promijenilo nakon 9. januara. Odlučili smo skratiti trakavicu!
Potvrdio je da je Naša stranka dobijale pozive od drugih stranaka koje imaju zastupnike u federalnom parlamentu u vezi formiranja vlasti, ali da je isključivo spremna samo na razgovore u sklopu Bosanskohercegovačkog bloka

 

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, govoreći za N1 o formiranju vlasti poručio da su dešavanja u Banjaluci 9. januara "skinula maske i vratila stvari na početak". Kako je kazao, prije obilježavanja Dana Republike Srpske je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije povukao ponudu Bosanskohercegovačkom bloku za formiranje vlasti, ali da se to promijenilo nakon obilježavanja tog dana.

 

Ponovio je da je Bosanskohercegovački blok na prekjučerašnjem sastanku u Predsjedništvu razgovarao o pritiscima koji se vrše na njih i da je analizirao stanje u zemlji. Kojović je podsjetio da nije donesena nikakav zaključak na sastanku dodavši:

 

"Zato smo odlučili da skratimo trakavicu o formiranju vlasti i ispruženih umornih ruku. 29. januara ćemo odlučiti šta ćemo činiti".

 

Taj sastanak je okarakterisao kao namjerom da ovaj blok stranaka na najbolji način pruži šansu Bosni i Hercegovini. 

 

Potvrdio je da je Naša stranka dobijale pozive od drugih stranaka koje imaju zastupnike u federalnom parlamentu u vezi formiranja vlasti, ali da je isključivo spremna samo na razgovore u sklopu Bosanskohercegovačkog bloka. 

 

Smatra da bi Stranci demokratske akcije i Hrvatskoj demokratskoj zajednici teže palo da budu opozicija nego Bosanskohercegovačkom bloku. 

 

Govoreći za N1 o djelovanju Bosanskohercegovačkog bloka, Kojović je naglasio da je stranka na čijem je čelu bila važna inicijacija prilikom njegovog formiranja i da je time žrtvovala dio svojeg političkog identiteta.

 

Na pitanje koliko je jak Bosanskohercegovački blok, odgovorio je da je on do sada bi koherentan u svojem djelovanju. 

 

Komentarišući formiranje vlasti, rekao je sljedeće:

 

"Nemamo politiku dogovora. Mislim da su postojali načelni dogovori za formiranje vlasti do Banjaluke i 9. januara, što je promijenilo političku scenu. U Banjaluci su pale maske. Ruka Bakira Izetbegovića je bila povučena prije Banjaluke uz odluku da Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica formiraju vlasti. Banjaluka je skinula maske i vratila stvari na početak. Mislim da nakon Banjaluke, Stranka demokratske akcije nema hrabrosti sama ući u koaliciju sa subjektima s kojima je to namjeravala uraditi. Njihovi pozivi za formiranje vlasti su se prije svega odnosili na Socijaldemokratsku partiju i Demokratsku frontu".

 

Prema njegovim riječima, na stranke Bosanskohercegovačkog bloka se iz vana vrši pritisak da formiraju vlast s onima koji su u predizbornoj kampanji okarakterisani kao neko ko urušava ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. 

 

Mišljenja je da u ovom trenutku integracije u NATO savez bitnije za državu od onih u Evropsku uniju tvrdeći da će Bosna i Hercegovina imati brojne prednosti od tog članstva.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još