Problem postoji više od 15 godina

Ministrica Bogunić najavila reviziju diploma: Puno ih je upisalo travnički fakultet, Kobiljaču, Pale, Gračanicu...

Front15.01.19, 17:11h

Ministrica Bogunić najavila reviziju diploma: Puno ih je upisalo travnički fakultet, Kobiljaču, Pale, Gračanicu...
Najavila je da će revizija diploma ubrzo početi te da problem 'raznih diploma' koje stižu s različitih privatnih fakulteta postoji dugo

 

Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Zineta Bogunić potvrdila je da je u prvim danima nakon preuzimanja funkcije stigao zahtjev za izvršenje revizije diploma, uvjerenja i svjedodžbi nastavnika u sarajevskim školama, koji joj je uime Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja uputio Saudin Sivro. 

 

Najavila je da će revizija diploma ubrzo početi te da problem 'raznih diploma' koje stižu s različitih privatnih fakulteta postoji dugo. 

 

- Taj problem postoji više od 15 godina i niko neće da se bavi njim - naglasila je Bogunić.  

 

U zahtjevu Sindikata navodi se kako u školama na području Kantona Sarajevo rade ljudi koji nisu sposobni obavljati svoj posao, a ministrica ističe kako to ne može reći, ali da se takve sporne diplome vjerovatno mogu pronaći od predškolskog do visokog obrazovanja u cijeloj BiH.

 

- Činjenica je da ima puno kolega koji su imali višu stručnu spremu i da ih zakon ne bi 'zaskočio', a kako bi mogli raditi u školama, puno njih je upisalo travnički fakultet, Kobiljaču, Pale, Gračanicu, više i ne znam mjesta gdje postoje takve diplome. Postoje nastavnici koji su završili možda čak za godinu dana one dvije godine koje je trebalo. Tu nisu krive samo kolege, već i visoko obrazovanje, jer puno naših profesora predaje na tim fakultetima - dodala je ministrica. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još