Policija u velikoj akciji

Uhapšen vehabija Armin A., policija pronašla dokaze o paklenom planu: Presreli ga na ulici, pa u ruksaku pronašli...

Hronika14.01.19, 18:21h

Uhapšen vehabija Armin A., policija pronašla dokaze o paklenom planu: Presreli ga na ulici, pa u ruksaku pronašli...
Na saslušanju je rekao da ne priznaje Srbiju, niti bilo koju drugu državu na svijetu, kao ni institucije koje djeluju u državnom sistemu. Za sebe je rekao da je vjernik, ali da nikada ne bi radio kao hodža, jer i imami rade i primaju platu od države, ističe Blicov izvor iz bezbjednosnih službi

 

U zajedničkoj akciji Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) i novopazarske policije u nedjelju uveče je u tom gradu uhapšen Armin A. (21), pripadnik vehabijskog pokreta, saznaje “Blic”.

 

Prema nezvaničnim informacijama, inspektori BIA i policije su Armina A. presreli na ulici, gdje su mu prilikom pretresa ranca pronašli vazdušnu pušku sa optičkim nišanom i nekoliko noževa.

 

- Nakon toga je uslijedio pretres njegove porodične kuće u naselju Bukreš u kojoj su pronađene zastave Islamske države, ali i propagandni materijal i literatura te terorističke organizacije. Osim toga, u potkrovlju kuće je pronađena i određena količina hemikalija koje mogu poslužiti za pravljenje eksplozivnih naprava – navodi izvor Blica.

 

Još uvijek nije poznato da li je Armin A. posjedovao znanje i instrumente neophodne da od hemikalija napravi eksploziv, kao i da li je imao namjeru to da uradi.

 

- Istraga će pokazati da li je mogao i htio da napravi neku napravu, kao i šta je htio sa njom da uradi. Ono što je poznato je da su naše službe za njega odavno imale informacije da pripada radikalnom islamističkom pokretu koji djeluje na području Novog Pazara i okolnih gradova. Bio je u vezi sa pojedinim mladićima koji su planirali da idu u Siriju – dodaje izvor Blica.

 

Armin saslušan

 

Armin A. je saslušan, a na teret mu se stavlja krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

 

- Na saslušanju je rekao da ne priznaje Srbiju, niti bilo koju drugu državu na svijetu, kao ni institucije koje djeluju u državnom sistemu. Za sebe je rekao da je vjernik, ali da nikada ne bi radio kao hodža, jer i imami rade i primaju platu od države – ističe Blicov izvor iz bezbjednosnih službi.

 

Osim sporadičnih sitnih incidenata, vehabije na području Sandžaka prethodnih godina nisu pravile probleme. Tačne informacije o njihovoj brojnosti ne postoje, ali se procjenjuje da ih je sve manje.

 

Nekoliko desetina njih je tokom godina otišlo na ratište u Siriju, gdje su u bombardovanju koalicionih snaga prije mjesec dana poginuli Novopazarka Emina Plojović (31) i njeno četvoro djece, dok je njen suprug Rejhan (32) preživio.

 

Većina njih su bili članovi Mesdžida “Furkan”, na čijem čelu je bio Abid Podbićanin.

 

Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu Plojovića je početkom aprila osudilo na devet i po godina zatvora zbog toga što je utvrđeno da je kao pripadnik Islamske države učestvovao u ratnim sukobima u Siriji, kao i da je vrbovao i obučavao ljude za terorističke akcije.

 

Tom prvostepenom presudom osuđeni su i Abid Podbićanin, Sead Plojović i Tefik Mujović na po 11, Goran Pavlović na 10 godina zatvora, Izudin Crnovršanin na devet i po, dok je Ferat Kasumović osuđen na sedam i po godina.

 

Pored Emine i njene djece, za sada je poznato da su u sukobima stradali i Novopazarci Eldar Kundaković (27) i Mirza Ganić (19).

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još