Poruke s WhatsAppa

Kako je hakirani mobitel doveo do likvidacije Jamala Khashoggija?

Hronika13.01.19, 16:37h

Kako je hakirani mobitel doveo do likvidacije Jamala Khashoggija?
Svjedočio sam snazi Pegasusa prije dvije godine. Stručnjaci za sigurnost iz vodeće svjetske kompanije pokazali su mi kako mogu hakirati telefon samo jednim klikom i time dobiti kompletan pristup mikrofonu, kameri, tipkovnici i svim podacima, objašnjava CNN-ov novinar

 

Saudijski novinar Jamal Khashoggi, koji je brutalno likvidiran prije nekoliko mjeseci, mislio je da su poruke koje šalje svom prijatelju, saudijskom disidentu Omaru Abdulazizu, skrivene. Dopisivali su se preko WhatsAppa, no uprkos tome te su poruke bile kompromitirane, baš kao i cijeli Abdulazizov mobitel koji je, kako piše CNN, čini se bio zaražen virusom Pegasus koji je smišljen da bi špijunirao korisnike.

 

Abdulaziz danas tuži kreatore Pegasusa, izraelsku cyber-kompaniju NSO Group, tvrdeći da su prekršili međunarodne zakone prodajući svoj softver represivnim režimima. NSO odbacuje bilo kakvu umiješanost u smrt novinara insistirajući na tome da se njihov softver koristi za borbu protiv terorizma i kriminala.

 

I Edward Snowden je prije nekoliko mjeseci kritizirao tu izraelsku tvrtku kompaniju riječima da je "najgora od najgorih".

 

"Grupa NSO najgora je od najgorih na svijetu u prodaji tih alata za krađu koji se aktivno koriste da krše ljudska prava disidenata, čelnih ljudi opozicije i aktivista", rekao je Snowden.

 

"Svjedočio sam snazi Pegasusa prije dvije godine. Stručnjaci za sigurnost iz vodeće svjetske kompanije pokazali su mi kako mogu hakirati telefon samo jednim klikom i time dobiti kompletan pristup mikrofonu, kameri, tipkovnici i svim podacima. Rekli su mi da je njihov virus vrlo sličan Pegasusu i funkcionira na sljedeći način: na mom telefonu pojavila se naoko nevina poruka tražeći me da nadogradim svoje postavke. Jednim klikom dobili su sve", objasnio je CNN-ov novinar.

 

"Neka nam Bog pomogne"

 

CNN je u decembru objavio poruke koje je Jamal Khashoggi preko WhatsAppa razmjenjivao s aktivistom iz Montreala Omarom Abdulazizom. Među porukama koje su razmjenjivali nalaze se i glasovni zapisi, fotografije i snimke, a iz poruka je sasvim jasno da je Khashoggija itekako mučio snažan uspon saudijskog princa. Nazivao ga je "zvijeri" i "Pac-Manom koji će proždrijeti sve na svome putu, čak i one koji ga podržavaju".

 

"Što više žrtava pojede, to će biti nezasitniji", piše Khashoggi u jednoj od poruka, poslanoj u maju. "Ne bih se čudio da njegova opresija dostigne i one koji navijaju za njega", dodao je.

 

Razmjena poruka otkrila je i da su Khashoggi i Abdulaziz planirali pokrenuti online akciju okupljanja mladih koji bi javno prozivali saudijske vlasti. No u augustu, kada je posumnjao da ga saudijske vlasti prate i prisluškuju, Khashoggi je od toga odustao. "Neka nam bog pomogne", napisao je u jednoj od poruka.

 

Dva mjeseca kasnije bio je mrtav.

 

Khashoggi i Abdulaziz, također oštar protivnik saudijskog režima, razmijenili su u razdoblju od oktobra 2017. do augusta 2018. godine preko 400 poruka na WhatsAppu.

 

Podsjetimo, saudijski novinar Jamal Khashoggi, koji je bio u egzilu u Sjedinjenim Državama od 2017. godine, ubijen je 2. oktobra u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu. Prema turskom tužiteljstvu, on je zadavljen i zatim raskomadan.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!