video/ 'realno je da bih u ovoj godini dobije kandidatski status'

Dan Preda u Predsjedništvu BiH: Odgovoriti na dodatna pitanja EK

Front10.01.19, 18:28h

Dan Preda u Predsjedništvu BiH: Odgovoriti na dodatna pitanja EK
Preda je ocijenio realnim da BiH u ovoj godini dobije kandidatski status i to prije izbora za Evropski parlament

 

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić danas su na sastanku sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristianom Danom Predom konstatovali da je najurgetnije riješiti pitanje davanja odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije. 

 

- Očekujem da u narednim danima Vijeće ministara BiH kompletira te odgovore. Postoje određeni problemi u poglavlju koji se tiče obrazovanja imajući u vidu različite nadležnosti državnog, entitetskih, kantonalnih nivoa - kazao je Džaferović. 

 

Osim toga, akcenat je stavljen na funkcioniranje parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje. 

 

- To je staro pitanje. Taj parlamentarni odbor Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje čini određena grupa zastupnika iz Evropskog parlamenta i naša zajednička komisija za evropske integracije pri PSBiH - pojasnio je Džaferović. 

 

Unutar navedenog tijela, kako je podsjetio, već duže vrijeme se vodi rasprava o načinu odlučivanja navodeći da je tu problem sa „stavom zastupnika iz državnog parlamenta koji dolaze iz RS-a“. 

 

- Evropski parlament ima svoja pravila i jasno mišljenje da BiH treba da prihvati pravila i način odlučivanja u tom odboru u skladu sa preporukama Evropske komsije. Kazali smo da ćemo nakon što se uspostave komisije u državnom parlamentu mi iz Predsjedništva pokušati održati sastanak sa članovima tog odbora iz BiH i članovima tog odbora iz Evropskog parlamenta - poručio je Džaferović. 

 

Preda je ocijenio realnim da BiH u ovoj godini dobije kandidatski status i to prije izbora za Evropski parlament. 

 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!