Premijerka Srbije u Banjoj Luci

Brnabić: Ljubav Srbije prema RS ne znači mržnju za BiH

Front09.01.19, 16:35h

Brnabić: Ljubav Srbije prema RS ne znači mržnju za BiH
Akademiji su prisustvovali zvaničnici RS-a, BiH, te Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić, potpredsjednik RS-a Josip Jerković, lider HDZ-a Dragan Čović, te drugi brojni gosti

 

Ljubav i briga Srbije prema Republici Srpskoj (RS) ne znači mržnju i nebrigu ka Bosni i Hercegovini, niti će to ikada značiti – rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić

 

-Naprotiv, čini nam se da mostovi koje gradimo ka RS jesu i mostovi i putevi ka BiH. A Vlada Srbije će nastaviti da gradi nove i osnažuje postojeće – rekla je Brnabić u obraćanju na akademiji u Banjoj Luci, u povodu dana RS-a, 9. januara, koji je kao neustavan ocijenio Ustavni sud BiH. 

 

Dodala je da će njena zemlja poštovati Dejtonski sporazum, te svaku odluku koju konsenzusom donesu sva tri konstitutivna naroda BiH, ali će se uvijek "posebno brinuti za građane RS, što je sasvim prirodno“. 

 

Brnabić je dodala da će samo mir i stabilnost omogućiti da svi građani u regionu, bez obzira na nacionalnost i vjeru, žive slobodnije i sretnije te "zaklonjenije od svih vjetrova". 

 

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović istakla je da se taj bh. entitet zalaže za dosljedno pridržavanje i primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma te da u ovim izazovnim vremenima želi prijateljske i partnerske odnose sa svima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan nje. 

 

-U protekle više od dvije decenije, u grotlu različitih napada na dejtonski ustavni aranžman, RS je imala više štete nego koristi od BiH. Cijena koju RS plaća u političkom, institucionalnom, ali i razvojnom i ekonomskom smislu zbog eksperimenata koji se provode u BiH, previsoka je – ustvrdila je ona u obraćanju na akademiji. 

 

Stoga, uvažavajući unutrašnju, regionalnu i globalnu realnost, ali i potrebe RS, kako je rekla, vrijeme koje je pred nama mora se iskoristiti za jačanje tog bh. entiteta, za vraćanje svih nadležnosti koje su mu, posebno odlukama visokog predstavnika, "nelegalno oduzete“. 

 

-Mnogima smeta i to što obilježavamo današnji dan, jer je on potvrda da je Republika rođena u miru, prije rata, a da je u ratu, koji nam je bio nametnut, odbranjena...- ustvrdila je Cvijanović i dodala da neki "ignorišu činjenicu da je RS u BiH unijela svoj suverenitet i teritorijalni integritet i da bez RS nema ni BiH“. 

 

Akademiji su prisustvovali zvaničnici RS-a, BiH, te Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić, potpredsjednik RS-a Josip Jerković, lider HDZ-a Dragan Čović, te drugi brojni gosti.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još