SDA reaguje na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Dodik je Drinu proglasio 'srpskom rijekom', a ona je stogodišnja granica između BiH i Srbije... Tako će zauvijek i ostati!

Front09.01.19, 12:02h

Dodik je Drinu proglasio 'srpskom rijekom', a ona je stogodišnja granica između BiH i Srbije... Tako će zauvijek i ostati!
SDA upozorava kako u Bosni i Hercegovini ne postoje srpske, bošnjačke ili hrvatske, već samo bosanskohercegovačke rijeke. Jedna od njih – Drina – stogodišnja je državna granica između Bosne i Hercegovine i Srbije. Tako će zauvijek i ostati

 

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da postupci i retorika Milorada Dodika nanose štetu stabilizaciji prilika, napretku Bosne i Hercegovine i rješavanju životnih problema njenih građana. 

 

Iako stalno ponavlja kako želi da se što prije uspostavi novi saziv Vijeća ministara BiH, svojim potezima i izjavama to praktično onemogućava. Nepoštivanje zakona i odluka u čijem je donošenju učestvovala i politička partija na čijem je čelu, pokušajima da rješavanje odnosa između Srbije i Kosova poveže sa BiH, omalovažavanjem institucija i simbola BiH, kršenjem odluka Ustavnog suda proslavom neustavnog „Dana RS“, Milorad Dodik izaziva tenzije koje nikome u BiH, ali ni u regiji, ne mogu donijeti ništa dobro, istaknuto je u saopćenju SDA. 

 

Kako je naglašeno, posljednjom u nizu provokacija, kojom Drinu proglašava „srpskom rijekom“, Dodik duboko tone u glib velikodržavnih ideja koje su u 20. stoljeću od te rijeke napravile najveću masovnu grobnicu nevinih civila čija je jedina „krivica“ bila što nisu Srbi.  

 

SDA upozorava kako u Bosni i Hercegovini ne postoje srpske, bošnjačke ili hrvatske, već samo bosanskohercegovačke rijeke. Jedna od njih – Drina –  stogodišnja je državna granica između Bosne i Hercegovine i Srbije. Tako će zauvijek i ostati.  

 

Miloradu Dodiku, drugim zvaničnicima entiteta RS, ali i pojedinim zvaničnicima Republike Srbije, konačno bi moralo postati jasno da nikada i ničim neće moći ugroziti Bosnu i Hercegovinu i njene međunarodno priznate granice. Svojom sadašnjom politikom jedino mogu ugroziti stabilnost cijele regije i dovesti u pitanje Dejtonski mirovni sporazum, a time i unutrašnju entitetsku strukturu BiH koja je nastala u Dejtonu, saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!