sve više pripadnika jačeg spola želi preuzeti odgovornost

Sve više muškaraca želi koristiti kontracepciju. Ne kondome, već ovo

DEPO PLUS08.01.19, 13:50h

Sve više muškaraca želi koristiti kontracepciju. Ne kondome, već ovo
Najpopularniji oblici kontracepcije su hormonalne pilule, sterilizacija i `spirale`, a od 18 vrsti kontracepcije, samo četiri su namijenjena muškarcima

 

I žene i muškarci željeli bi da na tržištu postoji više opcija za mušku kontracepciju, pokazalo je istraživanje. 

 

Najpopularniji oblici kontracepcije su hormonalne pilule, sterilizacija i `spirale`, a od 18 vrsti kontracepcije, samo četiri su namijenjena muškarcima.

 

Posljednjih godina pojačao se pritisak za razvoj muških kontraceptivnih metoda, poput hormonalnih tableta ili flastera koji bi spriječili mogućnost začeća pri seksualnom odnosu.  Istraživanje koje je obuhvatilo tisuću sudionika, pokazalo je da trećina muškaraca i više od polovice žena smatra da bi muškarci trebali podijeliti odgovornost oko kontracepcije. 

 

Prema podacima Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), 62 posto žena u SAD-u koriste kontracepciju, a oko 60 posto muškaraca koji nisu u vezi smatraju uporabu kondoma odgovorajućom kontracepcijom, pokazalo je istraživanje iz 2017.

 

Novo istraživanje pokazalo je da sve više muškaraca želi preuzeti odgovornost kontracepcije, a umjesto kondoma radije bi se opredijelili za mušku oralnu kontraceptivnu pilulu koja bi smanjila ili zaustavila proizvodnju spermija. 

 

Polovica ispitanih žena izjasnile su se da bi željele da njihovi partneri uzimaju oralne kontraceptive u odnosu na 40 posto muškaraca koji su se složili da bi prihvatili takvu vrstu zaštite i sprečavanja trudnoće. 

 

(Vecernji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!