istraživanje dešavanja

Višković najavio skoro formiranje međunarodne komisije za Srebrenicu: 'Nadam se da će poslije toga istina biti malo drugačija...'

Front05.01.19, 16:14h

Višković najavio skoro formiranje međunarodne komisije za Srebrenicu: 'Nadam se da će poslije toga istina biti malo drugačija...'
Entitetski parlament je prije nekoliko mjeseci ukinuo, kako ga je nazvao Višković, raniji „sramni izvještaj o Srebrenici“

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će ovih dana biti formirana međunarodna komisija koja će istražiti šta se dešavalo tokom rata na području Srebrenice, uključujući i stradanje srpskog naroda na tom području. 

 

- Nadam se da će poslije toga istina biti malo drugačija i da ćemo je kao takvu prezentovati međunarodnoj zajednici pa poslije toga, nadam se, da će sud i tužilaštvo uvažiti te činjenice - rekao je Višković novinarima u Bratuncu. 

 

Entitetski parlament je prije nekoliko mjeseci ukinuo, kako ga je nazvao Višković, raniji „sramni izvještaj o Srebrenici“. 

 

U zaključcima, koji su usvojeni 14. augusta na sjednici Narodne skupštine, uz protivljenje bošnjačkih i hrvatskih poslanika Koalicije “Domovina”, odbačen je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine. 

 

Također, u jednom od zaključaka se traži od Vlade RS da povuče navedeni izvještaj, što je ona i uradila te utvrdila metodologiju rada Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još